Új dinoszauruszfajt azonosítottak ausztrál kutatók

2018.07.20. 18:06

Egy új dinoszauruszfajt azonosítottak ausztrál kutatók egy évtizeddel azután, hogy az állat maradványainak fosszíliáját megtalálták Utah amerikai államban - írja az MTI. Az Akainacephalus johnsoni nevet adták az új növényevő fajnak, amelynek egyedei öt méter hosszúak lehettek, testüket csonttüskés páncél borította és furkósbotszerű farkuk volt. Az új faj a páncélos dinoszauruszok ankiloszaurusz családjába tartozik, és több mint 75 millió évvel ezelőtt élt, a földtörténeti krétakorban - mondta Jelle Wiersma, a James Cook Egyetem kutatója.

Az Akainacephalus johnsoni neve görög eredetű, amely utal csonttüskés páncéljára és szokatlan fejére. Az ankiloszaurusz bírt a legvastagabb páncéllal, amely valóságos pajzsot formált hátán. Legfőbb jellegzetességei, páratlan alakja, fejdísze és a pofájának páncélzata vezette nyomra a kutatókat, akik az Ázsia területén élt ankiloszaurusz maradványokkal vetették össze a leletet.

76 millió évvel ezelőtt a mai Utah térségében igen meleg, párás időjárás uralkodott, a lassú folyók, patakok, hatalmas mocsarak voltak a térségben nagyra növő ciprusokhoz hasonló tűlevelű fákkal - magyarázta Wiersma, aki az új fajról a PeerJ tudományos folyóiratban köztett tanulmány vezető szerzője. "Valaki egyszer azt mondta nekem, hogy az ankiloszauruszok annyira rondák voltak és olyan pofájuk volt, amelyet csak egy anya szerethet. Teljes szívemből mondhatom, hogy nem értek egyet ezzel. Ezek igen különleges és szép állatok" - tette hozzá az ausztrál kutató.

Az Akainacephalus csontvázát a utahi Természettörténeti Múzeumban fogják kiállítani.  • Hírek
  • Lakáshitel