Szilárda
-4 °C
2 °C

Elárverezik Neil Armstrong emléktárgyait

2018.07.23. 10:04

Neil Armstrong, az elsőként Holdra szálló amerikai űrhajós emléktárgyaiból rendeznek árveréssorozatot. Az aukciók idén novemberben kezdődnek.

A tárgyak egy része az űrhajós személyes emlékei az 1969-es történelmi Holdra lépésről. Az árverésen licitálni lehet

  • egy 1903-ban épült Wright Flyer típusú repülőgép szárnyának és propellerének egy-egy darabjára, amiket Armstrong magával vitt a Holdra;
  • a Robbins-féle Apollo-11 ezüst emlékérmekre, amik az űrhajó fellövése, a Holdra szállás és a visszatérés tiszteletére készültek;
  • egy arany kitűzőre, amit a Gemini VIII, a NASA ötödik emberi legénységgel végrehajtott küldetésére készítettek.

Az Apollo-11 1969. július 16-án indult útnak Neil Armstrong parancsnokkal, Michael Collins és Edwin Aldrin űrhajósokkal a fedélzetén. A parancsnoki kabin, a műszaki egység és a holdkomp egy száz méternél is magasabb hordozórakéta orrában kapott helyet. Az űrhajó július 19-én pályára állt a Hold körül. Armstrong és Aldrin másnap az Eagle (Sas) névre keresztelt holdkomppal megkezdte a Holdra szállást; végül 1969. július 20-án szálltak le.

Armstrong 2012-ben, 82 éves korában halt meg Ohióban. Két fia emléktárgyak hatalmas gyűjteményét örökölte. Nemcsak gondosan őrizték a tárgyakat, de kutatták az eredetüket és szakszerű segítséggel dokumentálták is őket. Az aukció is az ő ötletük volt. Az árverések november elején kezdődnek, majd 2019 májusában és novemberében folytatódnak.

(MTI)