Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elárverezik Neil Armstrong emléktárgyait

2018.07.23. 10:04

Neil Armstrong, az elsőként Holdra szálló amerikai űrhajós emléktárgyaiból rendeznek árveréssorozatot. Az aukciók idén novemberben kezdődnek.

A tárgyak egy része az űrhajós személyes emlékei az 1969-es történelmi Holdra lépésről. Az árverésen licitálni lehet

  • egy 1903-ban épült Wright Flyer típusú repülőgép szárnyának és propellerének egy-egy darabjára, amiket Armstrong magával vitt a Holdra;
  • a Robbins-féle Apollo-11 ezüst emlékérmekre, amik az űrhajó fellövése, a Holdra szállás és a visszatérés tiszteletére készültek;
  • egy arany kitűzőre, amit a Gemini VIII, a NASA ötödik emberi legénységgel végrehajtott küldetésére készítettek.

Az Apollo-11 1969. július 16-án indult útnak Neil Armstrong parancsnokkal, Michael Collins és Edwin Aldrin űrhajósokkal a fedélzetén. A parancsnoki kabin, a műszaki egység és a holdkomp egy száz méternél is magasabb hordozórakéta orrában kapott helyet. Az űrhajó július 19-én pályára állt a Hold körül. Armstrong és Aldrin másnap az Eagle (Sas) névre keresztelt holdkomppal megkezdte a Holdra szállást; végül 1969. július 20-án szálltak le.

Armstrong 2012-ben, 82 éves korában halt meg Ohióban. Két fia emléktárgyak hatalmas gyűjteményét örökölte. Nemcsak gondosan őrizték a tárgyakat, de kutatták az eredetüket és szakszerű segítséggel dokumentálták is őket. Az aukció is az ő ötletük volt. Az árverések november elején kezdődnek, majd 2019 májusában és novemberében folytatódnak.

(MTI)