Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A valaha talált legnagyobb dinoszauruszlábat azonosították

2018.07.24. 17:48

A valaha talált legnagyobb dinoszaurusz-lábfejként azonosítottak kutatók egy évtizedekkel ezelőtt felfedezett leletet, amelyről azt is megállapították, hogy a Jurassic Parkból is jól ismert növényevő Brachiosaurus, a Földön valaha járt legnagyobb állatok egyikének közeli rokonától származik – írja az MTI.

A PeerJ folyóiratban publikált tanulmány szerint a lábcsontokat még 1998-ban, Wyoming államban fedezték fel a Kansasi Egyetem kutatói, köztük Anthony Maltese, aki ma már a coloradói Rocky Mountain Dinosaur Resource Center munkatársa.

Azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy a csaknem egy méter széles láb egy óriási teremtménytől származik, ezért rögtön el is neveztük az állatot Nagylábnak

– idézte fel Maltese, a tanulmány vezető szerzője, és hogy érzékeltesse az állat méreteit, hozzátette, hogy csak a combcsontja 2,07 méter hosszú lehetett.

A New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum szakértői most háromdimenziós szkennelési eljárást és precíz méréseket alkalmazva vetették össze a wyomingi leletet az egyes dinoszauruszfajok lábméretével, míg végül minden kétséget kizáróan sikerült megerősíteniük, hogy az eddig felfedezett legnagyobb dinoszauruszlábfejjel van dolguk.

A szakembereknek azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a lábfej a Jurassic Park című filmből is ismert szauropoda dinoszaurusz, a hosszú nyakú és hosszú farkú, növényevő Brachiosaurus egy nagyon közeli rokonától származik, amelynek lábnyoma kétszer akkora volt, mint a Tyrannosaurus rexé. A Brachiosaurus egy Utah állam keleti részétől egészen Wyoming északnyugati feléig terjedő hatalmas területen élt nagyjából 150 millió évvel ezelőtt.

Emanuel Tschopp, a New Yorkban működő Amerikai Természettudományi Múzeum paleontológusa, a tanulmány társszerzője szerint vannak ugyan lábnyomok és hiányos csontvázak Ausztrália és Argentína területéről, amelyek a jelek szerint még nagyobb állatoktól származnak, de azokból a gigantikus csontvázakból hiányoznak a lábak.

Ez a teremtmény minden bizonnyal az Észak-Amerika területén valaha kóborló legnagyobb állatok egyike volt

– mondta, ugyanakkor meglepőnek nevezte az eredményt abból a szempontból, hogy a szauropodák nagy részének élettere sokkal kisebb volt akkoriban.