Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A fatüzelés károsabb lehet a környezetre, mint a szén

2018.07.25. 09:32

Az Európai Unió 2016 novemberében publikálta a tiszta (nem üvegházhatású) energiatermeléssel kapcsolatos intézkedéscsomagját. Azóta több intézmény és tagállam tett friss vállalásokat a megújulóenergia-termelésről. A cél az, hogy az Európai Unióban a megújuló energiatermelés aránya 2030-ra elérje a 32%-ot. Az Európai Parlament és a tagállamok abban is megállapodtak, hogy ezt a célértéket legkésőbb 2023 folyamán felfelé kell módosítani.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A fatüzelés károsabb lehet a környezetre, mint a szén

Igen, a biomassza megújuló energia, csak éppen évtizedekig tarthat, mire sikerül megújulnia.

163 · Jul 25, 2018 09:32am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) egy szakpolitikai tévedésre hívta fel a döntéshozók figyelmét. Az uniós intézmények és a tagállamok továbbra is karbonsemleges, megújuló energiahordozónak minősítik az erdőkből származó biomasszát. Ezt a téves besorolást a testület már 2017 áprilisában dokumentálta egy jelentésben.

A tévedés azon az érvelésen alapul, hogy a fa és más erdei biomassza elégetése nyomán felszabaduló szén-dioxid eltűnik a légkörből, ahogy a fejlődő növényzet felhasználja. Ez hosszú távon igaz, de a döntéshozók valószínűleg nem tudják, hogy e folyamat ténylegesen mennyi idő alatt zajlik le.

Legjobb esetben is évtizedek kellenek hozzá, de akár évszázadokig is eltarthat, hogy felhasználja a a most kibocsátott szén-dioxidot.

Az időtartam nagyban függ a felhasznált biomassza jellemzőitől és attól, hogy mi történik azzal a területtel, ahonnan a fákat-növényzetet kitermelték. Így tehát a biomassza-égetésből származó üvegházhatású gáz ugyanúgy hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához, mint ha kőolajat vagy szenet használtunk volna fel.

Az erdei biomassza megújuló energiának minősítése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az EU teljesíteni tudja megújulóenergia-céljait. A számítások viszont azt mutatják, hogy

egy egység villamos energia előállítása erdei biomasszából több szén-dioxid-kibocsátással jár, mint ha az erőműben szenet égettünk volna.

Továbbá ha ehhez most kivágjuk a fákat – amelyek jelentős szén-dioxid-felhasználók, és a jövőben is azok lennének –, akkor a fa elégetésével járó kibocsátáshoz az a szén-dioxid-mennyiség is hozzájárul, amit a fának már nem lesz módjában felhasználni. Vagyis a kitermeléssel az erdőnk széntároló kapacitását is feláldoztuk. az EASAC szerint az erdei biomassza felhasználását klímavédelmi és fenntarthatósági szempontból esetről esetre kell elbírálni.