Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

101 évesen meghalt a második világháború utolsó női pilótája

2018.07.26. 14:48

Meghalt Mary Ellis, az utolsó második világháborús brit női pilóta. A 101 éves korában elhunyt Ellis több mint ezer Spitfire vadászrepülőt és Wellington bombázót vitt a frontvonalra.

Ellis a háború elején lett az Air Transport Auxiliary (ATA) tagja. A BBC közszolgálati műsorszóróban elhangzott felhívásra jelentkezett, amelyben női pilótákat toboroztak. A repülés igen népszerű volt a két világháború között a szigetországban. Ellis kiskorától fogva rajongott a sebességért és mint életrajzi könyvében, A Spitfire Girlben is írta: 

amióta az eszét tudta, repülni akart.

Ellis 76 géptípussal repült a háború alatt. Az általa leszállított gépekből hozzávetőleg négyszáz Spitfire volt. A századik születésnapja alkalmából tartott meglepetéspartin azt mondta, mindig a Spitfire vadászrepülő volt a legkedvesebb gépe.

„Odáig vagyok érte, ez mindenki kedvence. A szabadság jelképe szerintem.”

Az ünnepségen is repült; a Spitfire egy kétüléses változatában vitték fel.

Egy korábbi interjúban megemlítette, hogy a frontvonalra érve a férfiak néha nem hitték el, hogy ő volt a pilóta és csak a gép átkutatása után nyugodtak bele, hogy valóban ő vezetett.

Ellis a háború után, 1950-ben Wight szigetére költözött, és a Sandown repülőtér igazgatója lett. 1961-ben férjhez ment egy pilótához. A szigeten, a repülőtér kifutópályája közelében lévő otthonában hunyt el kedden.

Az ATA fantasztikus személyiségként méltatta Ellist. Az idén százéves brit királyi légierő (RAF) Red Arrows nevű híres műrepülő századának leghosszabb ideig szolgáló tagja, Mike Ling a légi szállítási kisegítő szolgálat legendájának nevezte.

„Remélem, isznak egy jól megérdemelt sherryt Joy Lofthouse-zal odafönt.”

– írta az ATA egy másik, 94 éves korában tavaly elhunyt híres tagjára utalva.

Az ATA szolgálatban összesen 166 nő repült; hamar rájuk ragadt az Atagirls elnevezés. Az ATA pilótái közül 174-en haltak meg a világháborúban a gépeket szállítva, köztük 15 nő. 

(MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport