Már a német szex sem olyan, mint régen volt

ndk
2018.07.26. 12:14

Szemléletváltás van folyamatban a németek szexuális szokásaiban – írja a Welt friss száma. A német napilap a YouGov közvélemény-kutató felmérésének adataira hivatkozik, amik azt mutatják, hogy minden harmadik német szerint elfogadható, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen egy barátjával szerelmi kapcsolat nélkül. Az előző generáció idején ez inkább csak a meleg férfiak körében volt elfogadott.

Úgy tűnik, hogy a barátság extrákkal [ez alighanem az angol friends with benefits tükörfordítása – a szerk.] koncepciója a szélesebb népesség számára is kezd elfogadottá válni.

- mondta a felmérésről Janosch Schobin, a kasseli egyetem szociológusa.

  • A megkérdezettek 60 százaléka gondolja úgy, hogy egy férfi-nő barátságában előfordulhat, hogy az egyikük barátságnál többre vágyik.
  • Minden ötödik válaszadó szerint a férfi és a nő között egyáltalán nem lehet pusztán barátság.
  • A németek fele nem zárja ki, hogy korábbi párjával a szakítás után is jó barátságot ápoljon.
  • A megkérdezettek 45 százaléka a munkahelyén ismerte meg barátait. Ezt követi az oktatás és a hobbi. Ez utóbbi révén a megkérdezettek 21 százaléka lelt barátra.
  • A válaszok alapján a németeknek átlagosan 3,7 közeli barátjuk van, és még mintegy 11 embert sorolnak a tágabb baráti körükhöz.

Schobin szerint az emberek a fiatal felnőttkorig jellemzően az iskolában szerzik a barátaikat, akiknek a száma nagyjából az első gyermek megszületéséig lassan csökken. Ezután az emberek a párkapcsolatra és a családjukra összpontosítanak. A baráti kör ezek után a gyerekek kirepüléséig változatlan marad, és a barátokat már csak a halál választja el egymástól.

A kutatás az internetes közösségi oldalakra is kitért. Annak ellenére, hogy az emberek mindennap órákat töltenek a közösségi médiában, háromnegyedük úgy gondolja, hogy valódi barátot csak offline lehet megismerni. Ugyanakkor minden ötödik embernek van olyan barátja az interneten, akivel még soha nem találkozott személyesen.

A videojátékos fiatal férfiak körében rengeteg ilyen barátság születik. A játékban az emberek egymásra vannak utalva, máskülönben meghalnak – mondta Schrobin. Szerinte ezekből erős barátságok lesznek; az ilyen barátok gyakran naponta beszélnek egymással telefonon, és csomagokat is küldenek egymásnak.

(MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport