Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már a német szex sem olyan, mint régen volt

ndk
2018.07.26. 12:14

Szemléletváltás van folyamatban a németek szexuális szokásaiban – írja a Welt friss száma. A német napilap a YouGov közvélemény-kutató felmérésének adataira hivatkozik, amik azt mutatják, hogy minden harmadik német szerint elfogadható, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen egy barátjával szerelmi kapcsolat nélkül. Az előző generáció idején ez inkább csak a meleg férfiak körében volt elfogadott.

Úgy tűnik, hogy a barátság extrákkal [ez alighanem az angol friends with benefits tükörfordítása – a szerk.] koncepciója a szélesebb népesség számára is kezd elfogadottá válni.

- mondta a felmérésről Janosch Schobin, a kasseli egyetem szociológusa.

  • A megkérdezettek 60 százaléka gondolja úgy, hogy egy férfi-nő barátságában előfordulhat, hogy az egyikük barátságnál többre vágyik.
  • Minden ötödik válaszadó szerint a férfi és a nő között egyáltalán nem lehet pusztán barátság.
  • A németek fele nem zárja ki, hogy korábbi párjával a szakítás után is jó barátságot ápoljon.
  • A megkérdezettek 45 százaléka a munkahelyén ismerte meg barátait. Ezt követi az oktatás és a hobbi. Ez utóbbi révén a megkérdezettek 21 százaléka lelt barátra.
  • A válaszok alapján a németeknek átlagosan 3,7 közeli barátjuk van, és még mintegy 11 embert sorolnak a tágabb baráti körükhöz.

Schobin szerint az emberek a fiatal felnőttkorig jellemzően az iskolában szerzik a barátaikat, akiknek a száma nagyjából az első gyermek megszületéséig lassan csökken. Ezután az emberek a párkapcsolatra és a családjukra összpontosítanak. A baráti kör ezek után a gyerekek kirepüléséig változatlan marad, és a barátokat már csak a halál választja el egymástól.

A kutatás az internetes közösségi oldalakra is kitért. Annak ellenére, hogy az emberek mindennap órákat töltenek a közösségi médiában, háromnegyedük úgy gondolja, hogy valódi barátot csak offline lehet megismerni. Ugyanakkor minden ötödik embernek van olyan barátja az interneten, akivel még soha nem találkozott személyesen.

A videojátékos fiatal férfiak körében rengeteg ilyen barátság születik. A játékban az emberek egymásra vannak utalva, máskülönben meghalnak – mondta Schrobin. Szerinte ezekből erős barátságok lesznek; az ilyen barátok gyakran naponta beszélnek egymással telefonon, és csomagokat is küldenek egymásnak.

(MTI)