Több tízezer éve megfagyott orsógiliszták keltek életre

2018.07.27. 13:55

Orosz és amerikai kutatók elsőként igazolták, hogy a többsejtű szervezetek képesek a hosszú távú kriobiózisra természetes extrém hideg körülmények között.

A kriobizósisban az élőlények életjelei hosszú távra szinte megszűnnek extrém körülmények között, és leáll a sejtszintű anyagcseréjük. Főleg a törzsfejlődés alacsonyabb fokán álló élőlényekre, például egysejtűekre és fonalférgekre jellemző. A kedvezőtlen körülmények megszűnésével az életfolyamatok újraindulhatnak.

A Moszkvához közeli Földtudományi Intézet, több orosz kutatóintézet és egyetem, valamint az amerikai Princeton Egyetem szakemberei a permafrosztban talált, nagyjából 300 pleisztocén korabeli gilisztát vizsgáltak meg. Közülük kettő mutatott életjeleket.

kukuc
Fotó: siberiantimes.com

Az orosz tajgán, az örökké fagyott talajban (permafroszt) talált orsógiliszták életre keltek, ettek és mozogtak laboratóriumi körülmények között. A pleisztocén korabeli, a mai Szibéria északkeleti részén élt fonalférgek életre kelését tudományos áttörésnek mondják a kutatók.

Azután, hogy felengedtük őket, a fonalférgek életjeleket mutattak. Elkezdtek mozogni és enni.

– írták a szakemberek a Doklady Biological Sciences-ben megjelent tanulmányban.

Az egyik, 32 ezer éves orsógilisztát egy ősi mókus fészkében találták, amit a Kolima folyó alsó folyásánál találtak közel ahhoz az orosz földtörténeti parkhoz, ahol a pleisztocén kor környezetét akarják bemutatni a szakemberek. A másikat az Alazeja folyóhoz közeli permafrosztban találták 2015-ben, ez nagyjából 41 700 éves. Mindkét fonálféreg nőstény. 

Az adataink igazolták, hogy a többsejtű szervezetek hosszú távon túlélhetik a kriobiózis állapotát természetes fagyott körülmények között. Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a pleisztocén korabeli fonalférgek bizonyos szinten alkalmazkodni tudnak. Tudományos és gyakorlati szempontból ez olyan területeken lehet fontos, mint kriomedicina, a kriobiológia és az asztrobiológia.

– írták a tanulmányban a kutatók.

(MTI)  • Tippek
  • Bankszámla