Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hallucinogén békákat loptak egy arizonai nemzeti parkból

2018.07.29. 18:58

Az Egyesült Államok és Mexikó határán elterülő Sonora-sivatagban péntek este, valamivel napnyugta után feltűnt néhány, zseblámpákkal és bolti nejlonzacskókkal felszerelt pszichonauta  tolvaj, hogy mérgező varangyos békákat fogjanak.

A Sonora-sivatag a kontinens egyik legnagyobb és legforróbb sivatagos területe. A behatolók az Arizonához tartozó természetvédelmi területre hatoltak be, ahol a coloradói folyami varangy (Incillus alvarius) is megél. Erős a gyanú, hogy a behatolók is erre a békára vadásztak.

Hogy miért kell néhány vandálnak egy nejlonzacskónyi béka? Azért, mert a béka mirigyeiből kinyerhető a Föld egyik legerősebb hallucinogén szere.

A tolvajok balszerencséjére az egyik biztonsági kamera rögzítette őket; a felvételek tanúsága szerint az egyik zacskó tele lehetett békákkal.

A varangyok védekezésként használják a bőrükben termelődő mérget, az 5–MeO–DMT-t, egy igen erős pszichoaktív triptamint. A hallucinogén szer képességeit már az indián sámánok is ismerték. A méreg kutyákra és mosómedvékre nézve halálos, de az emberek betépnek tőle; a méreg által kiváltott euforikus érzést gyakran látványos hallucinációk kísérik.

A hatás eléréséhez elég megnyalni a béka hátát, de a kreativitásukról híres drogfogyasztók rájöttek, hogy a varangy hátán található mirigyek megnyomkodva kipréselhető belőlük a méreg, ami kiszárítva kristályos formát ölt, és így már pipából is szívható.

A természetvédelmi terület munkatársai eljuttatták a biztonsági kamera felvételeit a helyi seriffnek. A tettesek még szabadlábon vannak; alighanem éppen királyfivá változva próbálnak menedékjogot szerezni Óz Smaragdvárosában.

(Vice)