Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Furcsa hibrid delfin szeli a hawaii habokat

2018.07.30. 10:53

A Hawaii-szigetcsoportnál különös delfinre figyelt fel tavaly a Cascadia kutatócsoport, és első ránézésre látszott, hogy két eltérő fajta jellemvonásai keverednek rajta. Később sikerült is bebizonyítani, hogy két távoli rokon faj párosodásával jött létre az egyed.

Egy bálna és egy delfin hibridjéről van szó, ám az elnevezés megtévesztő, a fehérajkú kardszárnyúdelfint (Peponocephala electra) ugyanis bálnaként is emlegetik a köznyelvben. A másik felmenő egy barázdásfogú delfin (Steno bredanensis).

A háttérben egy fehérajkú karszárnyú látható, előtte pedig a hibrid úszik a vízben.
A háttérben egy fehérajkú karszárnyú látható, előtte pedig a hibrid úszik a vízben.

Biopsziával sikerült mintát venni a hibridből, hogy tanulmányozzák az állat génjeit, és ez megerősítette, hogy a hibrid az említett két faj keveréke - mondta Robin Baird, a kutatócsoport vezetője (a beszámolójuk elérhető pdf-ben). A fehérajkú kardszárnyú általában nem bukkan fel Hawaii partjainál, ezért amikor a kutatók megláttak egyet, rögtön megjelölték nyomkövetővel.

A tudósok abban bíznak, hogy amikor jövő hónapban visszatérnek Hawaiira, megint találkozni tudnak a különös keverékkel, több fényképet tudnak készíteni róla, és esetleg más ritka fajokat is észlelnek a térségben.

(CBS News)