Judit
2 °C
7 °C

Egyedülálló maja festményekre bukkantak egy barlang mélyén

maya
2018.07.31. 20:39 Módosítva: 2018-08-01 09:31:09
A Yucatán-félsziget legfontosabb maja barlangfestményeit találták meg régészek Mexikóban.

A festmények egy 15 méter hosszú, öt méter magas sziklát díszítenek a félsziget keleti részén lévő dzsungel egyik barlangjában. A felfedezést az teszi igazán jelentőssé, hogy bár a maják elég sok falfestményt készítettek, ezek közül – főleg a nedves trópusi klíma miatt – csak kevés maradt meg, főleg jó állapotban.

A most megtalált leletek – írja a helyi sajtóra hivatkozva az MTI – nem csak a Yucatán egyedüli barlangi festményei, de általában is a legfontosabb ilyen alkotások. A képek nagyon sok elemet örökítenek meg, madarakat, emlősöket, egy keresztet, geometriai figurákat, embert egy harcos formájában többek között – mondta el Sergio Grosjean Abimerhi, a mexikói régész, aki munkatársaival felfedezte a festményeket.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Egyedülálló maja festményekre bukkantak egy barlang mélyén

A Yucatán legfontosabb barlangfestményeit találták meg a mexikói régészek.

137 · Jul 31, 2018 08:39pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Videó a barlangról, a festményekről és a kutatókról:

A falfestmények új információkkal fognak szolgálni a maja szokásokról is, „igaz, még nem tudjuk, hogy mit is jelentenek ezek a barlangi festmények, és mikor készítették őket”. A páratlan leletek pontos helyét azonban nem hozzák nyilvánosságra, „mert a Yucatán-félszigeten mindenhol előttünk járnak a fosztogatók és a vandálok”.

A Mexikó délkeleti részén húzódó Yucatán-félszigeten volt a maják civilizációs központja, olyan romvárosok találhatók a térségben, mint például a világhírű Tikal, de egyébként is olyan sok maja központ és szentély volt arrafelé, hogy a burjánzó dzsungelben még mindig jócskán van felfedeznivaló. Így még az is előfordulhat, mint a szomszédos Guatemalában, ahol egy új technikával nemrégiben elfeledett ősi maja építmények ezreire bukkantak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?