Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Évente százezer delfint és bálnát mészárolnak le

2018.07.31. 13:35

Emlékezetes, hogy az állatvédők mindig is ki voltak akadva a japánokra, akik állítólagos kutatási célokkal halomra gyilkolták a delfineket és bálnákat, ám úgy tűnik, ma már nem ők jelentik a legnagyobb fenyegetést a tengeri emlősökre. A gyilkossági ranglistán Japán már csak a tizedik helyen áll: 2000 óta erősen visszaesett a delfinvadászat, 18 300 példányról 2300 megölt példányra.

Az Animal Welfare Institute, a Whale and Dolphin Conservation és a Pro Wildlife állatvédő szervezetek közös jelentése szerint Peru a listavezető évi 15 ezer és Nigéria 10 ezer megölt állattal. Több ezer delfin és bálna esik vadászok áldozatául Brazíliában, Venezuelában, Madagaszkáron, Indiában, Dél-Koreában és Malajziában. Még Olaszországban és Törökországban is találtak példát ilyen esetekre az állatvédő szervezetek.

Az állatvédők a jelentés elkészítéséhez több mint 300 tanulmányt, valamint szemtanúk és újságok beszámolóit értékelték ki.

A vadászat növekedése több okra vezethető vissza: a delfinek húsát a szegényebb országokban egyre gyakrabban fogyasztják, holott szervezetükben felhalmozódhatnak káros anyagok. Gyakran használják húsukat csalinak olyan halak esetében, amelyek a túlhalászás miatt ritkán foghatók.

Nemcsak a megölt állatok száma elrettentő, hanem a mészárlás módja is - áll a jelentésben.

Az állatokat szigonnyal meglövik, hajókkal és hálókkal körbekerítik, majd dárdával, macsétával, lőfegyverrel, késsel, horoggal vagy dinamittal megölik.

A szeletelt delfinhús gyakran kerül horogra. A halászok ezzel vadásznak drága halfajokra, például cápára, tonhalra vagy a Piracatinga nevű harcsaszerű fajra az Amazonasban. Itt a veszélyeztetett édesvízi delfinekre is vadásznak, mert nagyon zsírosak, ezért remek csali válik húsukból.

„Sok országban a cápahalászat a legnagyobb motiváció a delfinek megölésére” - mondta Sandra Altherr, a Pro Wildlife biológusa és társalapítója.

A delfineket és a kisebb bálnákat a nagybálnákkal ellentétben nem védi a kereskedelmi halászat elleni nemzetközi bálnavadászati egyezmény moratóriuma.

(MTI)