Óriási előrelépést értek el a bangladesi ikrek szétválasztásán dolgozó magyar orvosok

2018.08.21. 06:27

Óriási előrelépésként értékelte a Magyar Időknek a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásán dolgozó magyar orvoscsoport vezetője a kétéves gyerekeken elvégzett legutóbbi műtétet. 

Csókay András idegsebész a lapnak azt mondta, a további beavatkozások is bonyolultak és kockázatosak lesznek, hiszen a többi között szét kell választani az összenőtt koponyát és az agyakat, de a vénákkal már remélhetőleg nem lesz gond. 

Az orvosok Hudák István vezetésével a hét végén sikeresen választották szét az agyi érszakasz legveszélyesebb részét Bangladesben, az ikrek azóta felébredtek és jól vannak.

A fejüknél összenőtt gyerekeknek nemcsak az agya van összetapadva, hanem közös óriásvénáik vannak, ez jelenti a legnagyobb kihívást - mutatott rá Csókay András, hozzátéve, hogy a szétválasztó műtétek csaknem ötven százalékában mindkét gyerek meghal, ezért az ilyen beavatkozások hatalmas kockázatot jelentenek.

"Amikor november végén megláttam a képeket az ikrekről, imádkozni kezdtem, s Isten juttatta eszembe, hogy érpályán keresztül, katéteres eljárással kellene elzárni a vénákat, mert így sokkal nagyobb a túlélési esély" - fejtette ki Csókay András, aki szerint imával és böjttel könnyebb a tudomány igazságaihoz eljutni. 

Jelenleg a világon Hudák Istvánon kívül nem tudja más megtenni, hogy a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel bekanyarodjon a vékony falú agyi vénákba, és megtörténjen a szétválasztás - mondta.

A mostani műtét során ezt az egyedülálló eljárást alkalmazták a világon először, az érpályán keresztül elzárták az összes közös nagyvénát, és ezzel óriási előrelépést tettek afelé, hogy véglegesen sikerüljön az ikrek szétválasztása - számolt be az idegsebész.  • Tippek
  • Babaváró hitel