Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Megtaláltak egy felbecsülhetetlen értékű lopott Aphrodité-szobrot a görög hatóságok

2018.09.05. 19:09

Hosszas megfigyelés eredményeként megkerült Aphrodité, a szerelem és a szépség görög istennőjének kétezer éves szobra, amelyet tavaly loptak el Szantorini sziget múzeumából - közölte szerdán a görög rendőrség, írja az MTI.

A hatóságok kedden Lutraki tengerparti városban őrizetbe vettek egy férfit, aki épp eladni készült a 80 centiméteres márványszobrot a szantorini múzeum raktárából ellopott több más régiséggel, köztük egy olyan kővel együtt, amelyen Héraklész mitológiai hős küzd Hüdrával, egy kígyószerű vízi szörnyeteggel.

Az Aphrodité-szobor értékét valójában felbecsülni sem lehet, mindenesetre biztosan sokkal többet ér, mint amennyit az őrizetbe vett orgazda kért érte - közölte Eleni Sztilianu régész.

A gyanúsított 350 ezer euróért (115 millió forint) akarta eladni Aphroditét és a többi, a hellenisztikus és a korai római korból származó régészeti leletet.

A régiségcsempész két feltételezett cinkosa ellen elfogatóparancsot adtak ki.

Nemrég letartóztatták a szantorini múzeum egy őrét és egy további személyt a múzeum raktárának megdézsmálása miatt, és akkor mintegy 20 cserép-, illetve kőtárgy megtalálását jelentették be.

A hatóságok nem közölték, hogy mennyi régiség tűnt el a szantorini múzeumból.