Elkészült a Ráckevei-Duna-ág olajszennyezéséről szóló film

2021.05.30. 05:55
Több tízmillió forintos nyomravezetői díj ellenére sem tudták eddig bizonyítani, kik voltak azok, akik olajjal szennyezték Szigetszentmiklóson a csatornát, rengeteg élőlényt elpusztítva. A helyreállítási munkák azóta is zajlanak, több halfajt is visszatelepítettek már az Európa-szerte különlegesnek számító úszóláp területére.

Máig nem találják az ismeretlen olajszennyezőket, akik decemberben két alkalommal, először becslések szerint hatezer, majd háromezer liter fáradt olajat engedtek Szigetszentmiklóson a csatornába. Az első adag kifolyt az országosan védett Ráckevei- (Soroksári-) Duna-ágba, és a sok helyen huszonöt centiméteres vastagságban úszó olaj gyakorlatilag elpusztított csaknem kétezer négyzetméternyi életközösséget.

A december 30-i újabb olajszennyezés a parttól öt kilométerre történt, de a gyors beavatkozásnak köszönhetően ez nem jutott ki a csapadékvíz-csatornából az élővízbe.

Több mint tízmillió forintos nyomravezetői díj ellenére sem tudták eddig bizonyítani, kik voltak az elkövetők. Mindenesetre a helyreállítási munkák jól haladnak, és több halfajt telepítettek vissza az úszóláp területére.

A Ráckevei-Duna-ág úszólápjai azért különlegesek, mert csak néhány hasonló képződmény található Európában. Például a franciaországi Rhône folyó torkolatában, de ott az édes és a sós (földközi-tengeri) víz keveredik, ezért különbözik a dunaitól. Itt a növényzet, a nádas, bokrok, fák (többnyire fűzfák) egy vastag, felszíni tőzeglápba eresztenek gyökeret. Olyan, mint egy élő tutaj, ha hullámzik a víz, akkor az egész zöld társulás együtt ring.

A XIX. századi folyószabályozáskor alakult ki ez a kivételes élettér, a Duna folyását ugyanis több helyen gátak lassították le, emiatt sok hordalék és élő anyag gyűlhetett össze a Dunának ezen a szakaszán. A szigetszentmiklósi úszólápban mindkét partszakaszon mintegy két és fél kilométer hosszan nyúlik el a hullámzó élővilág, amely Szendőfi Balázs természetfilmes-halkutatónak a Ráckevei-Dunáról szóló filmjében is szerepel.

A Reviczky Gábor narrációjában látható bemutató trailer itt az Indexen debütált. Most pedig megnézhetik az immár kész természetfilmet két részben.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.