Növényevő óriásteknős evett meg egy madarat

2021.08.24. 13:49 Módosítva: 2021.08.24. 13:49

A korábban szigorúan növényevőnek tartott aldabrai óriásteknősről először készült olyan felvétel, amelyen madárfiókát üldöz, majd elejti és megeszi.

A tudósok szerint a Seychelles-szigeteken élő hüllő az első ismert példa arra, hogy növényevőnek gondolt állat a vadonban más állatra vadászott  írta a The Guardian online kiadása.

A felvétel 2020 júliusában készült a szigetcsoport Fregate nevű tagján. Látható rajta, amint egy nőstény óriásteknős lassan követ egy fiatal barna noddit, rá-rácsap, míg végül sikerül a madár fejét az állkapcsai közé kapnia.

Justin Gerlach, a Cambridge-i Egyetem Állattani Múzeumának tudósa, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy ez a viselkedés tökéletesen váratlan volt, vadon élő óriásteknősöktől még sose láttak ilyet.  Korábban minden teknős növényevő volt, noha alkalmanként megfigyelhető, hogy állattetemet, csontot vagy csigaházat ettek a kalciumtartalmuk miatt.

A legtöbb helyen a lehetséges zsákmányállatok túl gyorsak vagy túl ügyesen menekülnek ahhoz, hogy az óriásteknős elkaphassa őket. A tudósok szerint azonban a felvételen a teknős mozgása azt mutatja, hogy az efféle interakció arrafelé gyakran megesik.

A felvételről világos, hogy a teknős élvezettel eszi a madárfiókát, pedig ahhoz képest, hogy a növényevés milyen egyszerű, elég sok gondot okoz neki 

 tette hozzá a szakember.  • Tippek
  • Bankszámla