Miért nem elegendő a textilmaszk az omikron ellen?

000 9U48CV
2022.01.04. 18:47
A gyorsan terjedő omikron-variáns következtében egyre szaporodó fertőzések miatt az orvosok a szövet- és sebészeti maszkok kombinálását javasolják, de a legjobb megoldást szerintük az N95-ös maszk jelenti.

A Covid–19 új mutánsának terjedése miatt az orvosok dupla maszk viselését vagy az N95-ös maszkot javasolják. Az omikron-variáns miatt egyre szaporodó fertőzések következtében az orvosok arra kérik az embereket, hogy hagyják el a textilmaszkot, mert szerintük nem biztos, hogy megfelelő védelmet nyújt a vírus ellen. Ehelyett azt javasolják, hogy párosítsák a szövetmaszkot sebészeti modellekkel, vagy térjenek át erősebb légzőmaszkokra – írja a Wall Street Journal.

A fertőző betegségekkel foglalkozó szakemberek szerint az egyrétegű textilmaszkok, amelyeket sokan kedvelnek a kényelem és a stílus miatt, képesek blokkolni a vírust hordozó nagyobb cseppeket, de nem olyan hatékonyak a kisebb aeroszolokkal szemben vagy a vírust hordozó részecskék blokkolására. A maszk helyes viseléséről korábban itt írtunk.

A KN95-maszkok hatékonysága 

A KN95-ös maszkok polipropilénből készült szűrőréteggel rendelkeznek, amely hatékonyan blokkolja a kis részecskéket. Az extra réteg magasabb szintű védelmet nyújt a Covid–19 ellen, mint a szövet- vagy sebészeti maszkok. A Centers for Disease Control and Prevention legutóbbi útmutatása azt javasolja, hogy az emberek viseljenek többrétegű és szoros szövésű, szorosan illeszkedő és állítható, drót orrnyereggel rendelkező, szövetből készült maszkot. Az N95-ös maszkok sűrűbb szálhálózattal rendelkeznek, mint a sebészeti vagy textilmaszkok. 

Ez a szorosabb háló, valamint az anyag elektrosztatikus feltöltődése ezeket a maszkokat teszi a leghatékonyabbá a viselő által kilélegzett nagyobb cseppek és aeroszolok felfogásában, és jobban blokkolják az ilyen részecskék belélegzését is. A megfelelően felszerelt N95-ös maszkok a levegőben lévő részecskék akár 95 százalékát is kiszűrhetik. 

Eldobható maszk a szövet alatt

Dr. Monica Gandhi, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem fertőzőbetegségek-specialistája az Egyesült Államokban forgalmazott N95-ös maszkokat, illetve a Kínában, Dél-Koreában és Európában forgalmazott KN95-ös, KF94-es és FFP2-es maszkokat ajánlja. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, kettős maszkolást javasol – többrétegű textilmaszkot szorosan a sebészeti maszk tetejére. A sebészeti maszkok polipropilénből készülnek, amelynek elektrosztatikus töltési jellemzői blokkolják a vírust. Más szakemberek szerint a jó minőségű sebészeti maszkok megfelelően viselve védelmet nyújtanak, de több adatot szeretnének, hogy mennyire hatékony az omikron ellen.

Megan Srinivas, a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem klinikusa és fertőzőbetegségek-specialistája ugyanezeket a maszkokat, amelyek gyermekméretben kaphatók, azoknak a szülőknek ajánlja, akik arra készülnek, hogy iskolába küldjék  gyermeküket. Ha nem állnak rendelkezésre, eldobható, engedélyezett sebészeti maszkokat javasol.

Tanítanunk kell a közvéleményt, és el kell mondanunk, hogy a különböző minőségű maszkok eltérő védelmet nyújtanak.

Csak a maszkviselés működik

Graham Snyder, a Pittsburghi Egyetem Orvosi Központjának fertőzésmegelőzési és kórházi epidemiológiai igazgatója szerint minden olyan minőségi maszk védelmet nyújt, amely hatékony tömítést biztosít, és megfelelően hordják, eltakarva az orrot és a szájat. Dr. Snydert aggasztja a közösségben élők száma, akik nem viselnek semmilyen maszkot.

A maszkviselés működik, punktum

– jegyezte meg.

(Borítókép: Egy arcmaszkot viselő férfi arra vár, hogy átkeljen egy kereszteződésen New Yorkban 2021. december 6-án. Fotó: Ed Jones / AFP)  • Tippek
  • Árfolyam