Életét kockáztatva mentett ki egy éhező oroszlánt egy ukrán állatkertből

2022.03.31. 11:12
Egy angol férfi 1200 mérföldet autózott a háború dúlta Ukrajnán át, hogy kimentsen a zaporizzsjai állatkertből egy éhező oroszlánt és egy farkast. Az önfeláldozó állatbarát nem áll le, most már azon fáradozik, hogy a koplaló zsiráfot is biztonságba juttassa.

Tim Locks nem afféle száját jártató szalonállatbarát. Az iraki háború brit veteránja, aki a kurd pesmergákkal vállvetve harcolt az Iszlám Állam martalócai ellen, „másodállásban” nagy állatbarát, és időt, valamint pénzt és fáradságot nem kímélve kimentett két éhező ragadozót – egy oroszlánt és egy farkast – a zaporizzsjai állatkertből. 

A brit férfi az interneten szerzett tudomást arról, hogy az Ukrajna déli részén fekvő Zaporizzsjában az éhhalál fenyegeti a nagyragadozókat és a növényevőket is. Miután kitört a háború, az állatkert vezetősége hat-hat oroszlánt és tigrist el tudott szállítani Lengyelországba, ahol egy baráti állatkert befogadta a ragadozókat, de egy oroszlán és egy farkas ott maradt Zaporizzsjában. 

 Simba, az oroszlán

Locksnak több se kellett, amikor fülébe jutott a fenyegető tragédia híre. Elkezdett kutakodni az interneten, és talált egy romániai állatkertet, ahol készek lettek volna befogadni Simbát és Akalát, a stílszerű névre hallgató oroszlánt és farkast. Locks teherautóba szállt, és négynapi viszontagságos utazást követően a háború dúlta Ukrajnán keresztül eljutott Zaporizzsjába. Ott egy daruval sikeresen a gépjárműre emelte az oroszlánketrecet és a farkas otthonát – három órába telt, mire be tudták emelni a ketreceket a Ford Transit minibusz hátuljába, ahonnan eltávolították az üléseket, hogy legyen hely –, majd visszafelé is megtette az utat Romániáig. 

Akela, a farkas

Locks már arról is beszámolt, hogy az állatok nemcsak sikeresen megérkeztek új otthonukba, hanem miután elfoglalták a helyüket, rengeteget ettek és ittak is, hiszen nagyon ki voltak éhezve és száradva. 

Így emelték daruval Simbát a Ford Transitba

A brit férfi nem nyugszik, most ahhoz kér segítséget, hogy a zaporizzsjai állatkert éhező zsiráfját is ki tudja menteni. Nem lesz egyszerű vállalkozás a hatalmas patás elszállítása. 

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM