Küszöbön a nagy áttörés a rák elleni küzdelemben

GettyImages-1234772026
2022.06.05. 11:21
Amerikában kikísérletezték a rákpusztító vírust.

A City of Hope, az Egyesült Államok egyik legnagyobb rákkezelő és kutató szervezete jelentette be, hogy megkezdte klinikai vizsgálatának 1. fázisát, amelynek célja, hogy egy módosított vírussal támadja az előrehaladott daganatokat.

A rákos sejteket megcélzó gyógyszerektől kezdve a mesterséges intelligencián át a páciens immunsejtjeinek átprogramozásáig a rák elleni küzdelem rengeteg módszert használ, ezek közé tartozik most már a rákölő vírus is.

A technológia célja a szervezet immunrendszerének felhasználása a daganatok elleni küzdelemben. A kutatók egy olyan vírust alkalmaznak, ami jelezheti a rákos sejtek meglétét az immunrendszer felé. Ezért módosítanak egy himlővírust, majd azzal fertőzik meg a pácienst. A gazdasejtbe kerülve a módosított vírus replikálódik, kinyitja a gazdasejtet, hogy több ezer új vírusrészecskét szabadítson fel, amelyek aztán a rákos sejtekhez kötődnek. Ezek a kötődések jelzik az immunrendszernek, hogy támadja meg a rákos sejteket.

A kísérletben használt kezelést az ausztrál Imugene fejlesztette ki, a neve CF-33-hNIS vagy Vaxinia. A gyógyszer hatékonynak bizonyult a vastagbél-, tüdő-, emlő-, petefészek- és hasnyálmirigydaganatok csökkentésében – laboratóriumi vizsgálatokban és állatokon.

Önkénteseken tesztelik

A gyógyszerben található hNIS egy olyan fehérje, amelyet a kutatók a vírus replikációjának, valamint a rákos sejtek károsodásának leképezésére és nyomon követésére fognak használni radioaktív jód segítségével.

Az 1. fázisú kísérlet célja annak megállapítása, hogy a gyógyszer biztonságos-e. Első körben 100 önkéntesnek adják be az Egyesült Államokban és Ausztráliában. Az önkéntes rákos betegek már legalább két korábbi rákkezelésben részesültek. A kísérleti gyógyszert, a Vaxiniát vagy intravénásan, vagy közvetlenül a daganatokba fecskendezik be.

Bár minden önkéntes megkapja a gyógyszert, vannak, akik még egy kiegészítő terápiában is részesülnek. Pembrolizumabot is kapnak, aminek célpontjai a T-limfociták, ez a terápia bizonyítottan javítja az immunrendszer daganatokkal szembeni ellenálló képességét.

Érdekes módon ugyanazok a tulajdonságok, amelyek a rákos sejteket rezisztenssé teszik a kemoterápiával szemben, valóban fokozzák az onkolitikus vírusok sikerét.

– mondta Yuman Fong, a génmódosított vírus kulcsfontosságú fejlesztője.

A kísérletet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (USFDA) új gyógyszer (IND) vizsgálati eljárása keretében végzik, és 2021 decemberében engedélyezték. A betegek toborzása még mindig folyamatban van, és a kísérlet várhatóan két évig tart.

(Borítókép: Waldo Swiegers / Bloomberg / Getty Images)

   • Hírek
  • Csok