Nagy baj, ha nem tud fél lábon egyensúlyozni

GettyImages-1206476769
2022.06.24. 17:05
Egy tanulmány szerint ha nem tud 10 másodpercig egy lábon állni, akár 10 éven belül meghalhat.

Egy tizenkét éven át tartó, 1702 50 évnél idősebb résztvevő bevonásával végzett tanulmány megerősítette a már eddig is gyanított kapcsolatot az egyensúlyhiány és az egészségügyi problémák között.

Ha elmúltunk 50 évesek, érdemes elvégezni a következő tesztet: próbáljunk meg körülbelül tíz másodpercig úgy egyensúlyozni az egyik lábunkon, hogy lebegő lábunkat a másik mögé csavarjuk – jógások előnyben! A kezünk nem kapaszkodhat semmibe, támaszkodás ki van zárva. Ha meg tudjuk csinálni, akkor talán tovább élhetünk, mint dülöngélő társaink – írja a Guardian.

A gyakorlatot egy nemzetközi kutatócsoport dolgozta ki és értékelte dr. Claudio Gil Araujo vezetésével, aki a Rio de Janeiró-i mozgásgyógyászati klinika munkatársa. A 2008-tól 2020-ig tartó időszakban a kutatók 1702 51 és 75 év közötti embert kértek fel a gyakorlat elvégzésére, akik háromszor próbálkozhattak. A British Journal of Sports Medicine című folyóiratban 2022. június 21-én közzétett tanulmány beszámolója szerint minden ötödik felnőtt kibillent az egyensúlyából, közülük pedig 123-an haltak meg különböző okok miatt tíz éven belül. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ha tíz másodpercig képtelenek vagyunk egy lábon állni, akkor 84 százalékkal megnő a halálozás kockázata.

Bár a tanulmány nem tárja fel a miérteket, és a résztvevők összetétele sem mutat változatos képet, nem lehet elvitatni az eredményeket, mivel nem ez az első eset, hogy a labilitást összefüggésbe hozzák az egészségügyi problémákkal. Korábbi kutatások szerint az egyensúly hiánya a sztrók vagy a demencia kockázatát is növeli.

Az aerob edzettséggel, izomerővel és hajlékonysággal ellentétben az egyensúly 60 éves korig általában jól funkcionál, de akkor viszonylag gyorsan hanyatlásnak indul.

Az egyensúlyfelmérés azonban jellemzően nem szerepel a középkorúak és idősek egészségügyi vizsgálataiban, valószínűleg azért, mert nincs rá szabványos teszt. Eddig kevés adat állt rendelkezésre az egyensúly fontosságáról, de a mostani eredmények megerősítik, hogy az egyensúlyvizsgálatot hasznos lenne beépíteni az orvosi rutinellenőrzésekbe.

(Borítókép: Sebastian Gollnow / picture alliance / Getty Images)  • Tippek
  • Babaváró hitel