Mentőpatkányok segítenének a földrengések után

shutterstock 1399312160
2022.07.01. 16:07

Hátizsákos-mikrofonos kis patkányokat küldenének a földrengés sújtotta területekre, a házak törmeléke alá, hogy segítsenek a mentésben. A mikrofon nem azért van, hogy a patkányok S. O. S.-jelet küldjenek, ha egy macska közeledik, hanem hogy a romok alá szorult túlélők tudjanak kommunikálni a kintiekkel.

Az APOPO belga nonprofit szervezet projektje a Hero Rats, amelynek keretében 170 patkányt képeznek ki különféle hasznos küldetésre. Az első kihívás a taposóaknák felderítése volt, ebben már százszázalékosan teljesítenek a nagy erszényespatkányok, de TBC-detektálására is képzik őket, a legújabb hír pedig a földrengések utáni felderítő művelet. A tréningezőhely egy áltörmelékkupac, amelyben szimulált földrengéshelyzetet hoznak létre az állatok számára.

A patkányok gyorsaságuk miatt tökéletesek a katasztrófa sújtotta övezetekben való segítésre, kis helyekre is bejuthatnak, hogy elérjék a romok alá temetett áldozatokat.

A hátizsákban elhelyezett lokalizációs eszköz követi az állat mozgását, így az esetleges túlélők helyzetét is meg lehet állapítani. Ahogy az egyik kutató-tréner, dr. Donna Kean elmondta: 

A patkányok nagyon jók a túlélésben, vagyis alkalmasak a kutatási és mentési munkákra. Mivel kicsik és fürgék, kiválóan használhatók a szűk helyeken. Nagyon szociálisak, és jól lehet edzeni őket, megtanítottuk nekik, hogy egy sípoló hangjelzésre térjenek vissza a bázisra.

Az APOPO az egyetlen patkánykiképzésre szakosodott szervezet, a többi hasonló vállalkozás kutyák tréningezésével foglalkozik. Az eredmények ígéretesek, a kiképzők optimisták.

A rágcsálók először Törökországban lesznek éles bevetésen, hogy együtt dolgozzanak a GAE kutató-mentő csapattal. Ha sikerrel járnak, a patkányok talán még a hozzájuk kapcsolódó rossz előítéletektől is meg tudnak szabadulni.

(Borítókép: Shutterstock)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport