Megduplázódott a csecsemőbántalmazások száma a járvány alatt Párizsban

2022.08.31. 16:15
Megduplázódott az úgynevezett megrázottbaba-szindrómás esetek és megsokszorozódott a rázás miatti halálesetek száma a párizsi régióban a koronavírus-járvány második évében – derült ki a JAMA Network Open című szaklapban közzétett tanulmányból.

A párizsi Necker gyerekkórház és a párizsi Cité Egyetem kutatócsoportjának a francia országos orvosi és egészségügyi intézettel, az INSERM-mel közösen végzett elemzése kimutatta, hogy a megrázottbaba-szindróma (shalen baby syndrome, SBS) esetei a Párizs körüli Ile-de-France régióban megduplázódtak a koronavírus-járvány első két évében (2020–2021) a járványt megelőző időszakhoz (2017–2019) képest.

Komoly problémákat okoz

A megrázottbaba-szindróma a gyermekbántalmazás egyik legsúlyosabb formája, a fejlett országokban a leggyakoribb oka a csecsemők traumatikus halálának – írja az MTI. A nem halálos esetekben is olyan hosszú távú, súlyos következményekkel járhat, ha egy babát erősen megráznak, hogy életre szóló problémákat,

tanulási vagy viselkedési zavart, látási problémát vagy vakságot, hallás- és beszédproblémát, görcsrohamokat, agyi bénulást, súlyos agysérülést és maradandó fogyatékosságot okozhat.

A kutatók a tanulmányban 99 megrázott baba esetét vizsgálták meg. Mindegyiküknél tapasztalták a bántalmazás súlyos jeleit: 87 százalékuk agyvérzésben, 73 százalékuk retinavérzésben, 32 százalékuk csonttörésben, 26 százalékuk epilepsziában szenvedett, 13 százalékuk elhunyt.

A járványt megelőző időszakhoz képest 2020-ban az SBS-esetek száma nem változott, majd 2021-ben megduplázódott, a csecsemőkori halálesetek száma pedig kilencszeresére nőtt a tanulmány szerint.

Egészségügyi és szociális szakemberek már a járványügyi korlátozások kezdetén aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a gyerekek elleni bántalmazás, azon belül is a megrázottbaba-szindrómás esetek száma megugorhat a karanténintézkedések következtében. Miután a járvány első évében, amikor Franciaországban a legszigorúbb általános lezárás volt érvényben, nem volt tapasztalható jelentős növekedés az SBS-esetek számában, a szakemberek a pszichoszociális szorongással magyarázzák, hogy a második évben ugrott meg a bántalmazások száma.

Ha ön jogellenes vagy kiskorúakra káros tartalommal találkozik, olvassa el a témáról szóló cikkünket, és használja a cikk végén található bejelentőfelületet! Vészhelyzetben hívja a 112-es számon a Segélyhívót!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.