A G7-országok megszegték a 2015-ös klímavédelmi megállapodást

2022.09.06. 08:36
A Hetek Csoportjának (G7) vállalatai nem teljesítik a párizsi klímamegállapodás célkitűzéseit – közölte kedden a CDP nonprofit szervezet és az Oliver Wyman globális vezetési tanácsadó cég a kibocsátások csökkentésére tett jelenlegi vállalati ígéretek alapján.

A 2015-ös globális párizsi megállapodás értelmében a G7-országok vállalták, hogy elég gyorsan csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását ahhoz, hogy a globális felmelegedést 2 fokra korlátozzák, és arra törekednek, hogy a globális felmelegedést 1,5 fok alatt tartsák. Ha ezt betartanák, akkor a tudósok szerint a legrosszabb éghajlati hatások egy részét el lehetne hárítani.

A Nagy-Britanniát, Kanadát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt és az Egyesült Államokat tömörítő G7-csoportban a vállalatok összességében 2,7 fokos felmelegedést idéznek elő a jelenlegi szennyezőanyag-kibocsátási terveik folytatásával – derült ki a CDP és az Oliver Wyman elemzéséből.

„Egyetlen ország számára sem lenne elfogadható, nemhogy a világ legfejlettebb gazdaságai számára, hogy az iparágak ilyen kevés kollektív erőfeszítést mutatnak” – mondta Laurent Babikian, a CDP tőkepiaci globális igazgatója a Reuters szerint.

Egyáltalán nem követik a megállapodást

Az amerikai és kanadai cégek kollektív kibocsátása a tanulmány szerint megfelel a globális felmelegedés 2,8 fokra, illetve 3,1 fokra emelkedésének, és a tanulmány szerint ez „nagyrészt annak az eredménye, hogy a vállalatoknak egyáltalán nincsenek céljaik” a kibocsátás csökkentésére.

A tanulmányból kiderült, hogy a G7-ek közül a németországi, olaszországi és hollandiai cégeknek vannak a legambiciózusabb kibocsátáscsökkentési céljaik, mivel átlagosan 2,2 fokhoz igazodnak, míg Franciaország 2,3-nál, az Egyesült Királyság pedig 2,6-nál tart.

„Az elemzés rávilágít arra, mekkora szakadék tátong a kitűzött cél és a vállalatok szerepvállalása között, valamint felhívja a figyelmet a legjobb gyakorlatok gyorsabb elterjesztésének sürgető szükségességére” – mondta James Davis, az Oliver Wyman pénzügyi szolgáltatásokért felelős partnere.

A COP27 klímacsúcson közel kétszáz ország gyűlik össze jövő novemberben Egyiptomban, miután sokak számára pusztító nyarat hozott az aszály, számos hőhullám és más, az éghajlattal összefüggő szélsőséges jelenség.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.