A rákos megbetegedések okozta halálesetek fele megelőzhető lenne

GettyImages-1316395
2022.09.09. 12:38
Egy új tanulmány szerint a rákos megbetegedések okozta halálesetek legalább fele megelőzhető vagy elkerülhető lenne néhány súlyosbító tényező – így a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a nem megfelelő diéta – elhagyása esetében. A tanulmány készítői 10 éven keresztül vizsgáltak daganatos betegeket.

A rákos, daganatos megbetegedések és elváltozások a világon hosszú évek óta a vezető halálozási okok között vannak a világon – a rák a második a listán. A helyzet Magyarországon sem rózsás, az európai uniós tagállamok között lakosságarányosan nálunk halnak meg a legtöbben ezekben a betegségekben. 

A rák ellenszerére évek óta irányulnak komoly kutatások, amelyekről hol biztatóbb, hol kevésbé biztató híreket lehet hallani, a daganatos megbetegedések okozta halálesetek elkerülése pedig szintén komoly törekvése az orvostudománynak. 

The Lancetben, a múlt hónapban megjelent tanulmányban egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a rákos halálozások hogyan hozhatók összefüggésbe számos elkerülhető kockázati tényezővel, mint például a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly. A kutatók közel 10 évnyi adatot tanulmányoztak, amely eredményeként megállapították, hogy

A RÁKOS MEGBETEGEDÉSEK OKOZTA HALÁLESETEK CSAKNEM FELE ELKERÜLHETŐ LETT VOLNA. 

A dohányzást a világ vezető rákkockázati tényezőjeként tartják számon továbbra is.

A férfiak nagyobb kockázatnak vannak kitéve

A Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának kutatói megállapították, hogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a túlsúly évente közel 4,45 millió rák okozta halálesethez járult hozzá, ami az összes, ezen betegségre visszavezethető elhalálozás 44 százalékának felel meg.

Összességében 2019-ben a férfiak rák miatti halálozásának valamivel több mint fele (50,6 százaléka) a fent említett kockázati tényezők miatt következett be, míg a nőknél ez az arány valamivel kisebb, 36,3 százalék, azaz körülbelül az összes női haláleset egyharmada. 

A rák továbbra is a vezető halálokok közé tartozik a világon – a szívbetegségek után a második helyen áll világszerte –, ez az első olyan tanulmány, amely számos tényezőt globális szinten vizsgál meg, írják a szerzők.

Ez a tanulmány azt szemlélteti, hogy a rák továbbra is fontos közegészségügyi kihívás, amely világszerte egyre nagyobb méreteket ölt. A dohányzás továbbra is a rák vezető kockázati tényezője világszerte

– nyilatkozta a tanulmány társszerzője és az Institute for Health Metrics and Evaluation igazgatója, Christopher Murray.

A Bill & Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott tanulmányhoz a csoport a Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors 2019-es tanulmányának adatait használta fel a viselkedési, környezeti és foglalkozási kockázati tényezők elemzésére.

A kutatók szerint a tanulmány eredményei rávilágítottak arra, hogy „a rákos megbetegedések jelentős része globálisan megelőzhető olyan beavatkozások révén, amelyek célja az ismert rákkockázati tényezőknek való kitettség csökkentése”.

 A rákkockázat csökkentésére irányuló erőfeszítéseket átfogó kontrollstratégiákkal kell párosítani, amelyek magukban foglalják a korai diagnózist és a hatékony kezelés támogatását is. Emellett fontos, hogy összehangolt erőfeszítésekre van szükség az olyan viselkedési kockázati tényezők esetében, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a nem biztonságos szex vagy a helytelen étrend

– írja a tanulmány.

(Borítókép: Egy cigarettázó tüdőröntgen-felvétele. Fotó: Courtesy of the American Cancer Society / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport