Érdemes ma este az eget kémlelni, nagyon közel jön a Mars

D KOM20221129005
2022.11.30. 15:33
A vörös bolygó ezen a héten szerdán kerül a legközelebb a Földhöz, ami kiváló lehetőséget kínál az égbolt megfigyelésére. November végén és december elején a következő tíz év legnagyobb Marsát láthatjuk az égbolton.

Mint arról beszámoltunk, decemberben rendkívül közel kerül a Földhöz a Mars, ami azt jelenti, hogy már egy kisebb távcsővel is rengeteg részletet lehet majd felfedezni rajta. A két bolygó közelsége hatvan- és százmillió kilométer között szokott ingadozni. Legközelebb csak 2031-ben lesz olyan közel hozzánk a Mars, mint most.

Szerdán, november 30-án a Mars a lehető legközelebb kerül a Földhöz, így a szokásosnál nagyobbnak és fényesebbnek tűnik az égbolton, és kiváló lehetőséget kínál a megfigyelésére.

Miközben a Mars a perigeumnak nevezett közeledését végzi, a bolygó körülbelül 22:43-kor lesz látható Magyarországon.

A vörös bolygó december 1-jén 18:29-kor éri el legmagasabb pontját, mielőtt eltűnik körülbelül 12:38-kor – írja a Space.

A Virtual Telescope Project szerdán (november 30-án) New York-i idő szerint 15 órától élő közvetítést tart a Mars perigeumánál történő megfigyeléséről a weboldal YouTube-csatornáján. A közvetítést magyar idő szerint 21 órától követhetjük nyomon.

(Borítókép: Az AST SpaceMobile texasi vállalat BlueWalker 3 nevű műholdja látszik a somoskői vár felett Salgótarján Somoskő településrészéről fotózva 2022. november 29-én. Fotó: Komka Péter / MTI)  • Hírek
  • Hírek