Ha elbizonytalanodik, beszélgessen idegenekkel!

GettyImages-544479177
2023.01.08. 14:49
Egy új tanulmány szerint a hozzánk érzelmileg nem kapcsolódó emberekkel való beszélgetés segíthet projektjeink, alkotásaink előrelendítésében. Pier Vittorio Mannucci és Jill E. Perry-Smith augusztusi tanulmánya szerint a legjobb, ha idegenekkel is megvitatjuk ötleteinket.

Ha megrekedtél a munkában, beszélj egy idegennel! Mintha a Szia, életem! című magyar film pont ezt a tézist támasztaná alá, hiszen története szerint az írói válságban lévő művészt egy teljesen idegen, az addig sosem látott kisfia rántja ki az alkotói gödörből. Igen, a módszer működik, de miért?

Gillian Sandstrom pszichológiai kutató azt vizsgálja, a szinte teljesen ismeretlenekkel vagy alkalmi ismerősökkel történő minimális interakció megváltoztathatja-e gondolkodásunkat és érzéseinket. Vajon ha minden kedden összemosolygunk a kukásautó vezetőjével, és ezzel vidáman indítjuk a napunkat, változik-e valami az életünkben? Következtetése szerint szinte minden, idegenekkel való interakció boldogabbá tesz. Saját tapasztalatairól azt mondta,

éreztem, hogy újat tanultam, amikor olyan emberekkel beszélgettem az élet különböző területeiről, akikkel általában nem találkoznék.

Friss szem, őszinte vélemény

A Quartz egy 2022 augusztusában publikált tanulmányra hivatkozva kifejti, hogy az idegenekkel való interakció elősegíti az új ötletek megjelenését és fejlődését.

Pier Vittorio Mannucci és Jill E. Perry-Smith tanulmánya szerint a legjobb, ha idegenekkel is megvitatjuk ötleteinket, majd hozzánk közel állókkal (barátokkal például) részletesen átbeszéljük őket.

Az alig ismert emberekkel való beszélgetés erősíti optimizmusunkat, pozitív hozzáállásunkat, fejleszti empátiánkat, megszilárdítja a másokkal való kapcsolatteremtési képességünket, és pszichológiai megerősítéssel is jár. 

De azért azt ne tűzzük ki célul, hogy bármilyen idegennel megvitassuk munkánkat.

olyasvalaki ideális hallgatóságnak és reagálónak, aki ismeretlenül is megért minket, és jó tanácsokat adhat a projektünkhöz vagy céljainkhoz.

Jó, ha nem a probléma szakértője vagy életünk ismerője, mert akkor friss szemmel néz a minket foglalkoztató problémára, elakadásunkra. Az idegenségének pedig az a nagy előnye, hogy nem fél elmondani véleményét, mert nem áll érzelmi kapcsolatban velünk.

(Borítókép: Dan Porges / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM