Hogy tűnt el A holló szerzője?

GettyImages-615322344
2023.01.15. 21:23
Edgar Allan Poe rejtélyes halálára még ma is gyártanak teóriákat. A richmondi Poe Múzeum kurátora szerint azonban nem egyetlen dolog vezetett az alkoholra érzékeny, zilált életű író halálához.

1849. október 7-én, 40 évesen halt meg Edgar Allan Poe, a romantika korának egyik legfontosabb szerzője, a detektívregény megteremtője, aki misztikus, hátborzongató történeteiről vált ismertté. Rejtélyes haláláról  talán sosem fog kiderülni az igazság, és mintha egyik történetének epizódja lenne az 5 napra eltűnt, majd másnak a ruháiban, a kanálisból előkerülő férfi, aki delíriumos rohamok után hal meg, anélkül hogy elmondaná, mi történt vele. Egy most futó sikerfilm újra felkapta alakját, a halálával kapcsolatos teóriagyártás pedig a mai napig tart. 

Politikai bunda, alkoholmérgezés?

1849. október 3-án, a választás napján Joseph W. Walker Baltimore-ban a Gunner’s Hall-i szavazóhelyiségbe indult, ekkor találta meg a csatornában fekve a félig eszméletlen, furcsa, kopott ruhákba öltözött Poe-t. Hiába próbált segíteni neki, az író négy napra rá meghalt, és nem tudta elmondani, miért hevert az esőben valaki másnak a ruhájában. Utolsó óráiban hallucinációk gyötörték, többször is felkiáltott:

Reynolds! Reynolds!

Sosem derült ki, kire gondolt.

Lehet, hogy az író szavazási csalás áldozata lett. A 19. század második felének bevett politikai gyakorlata volt a választások megbundázása: egy banda elrabolta a kiszemelt áldozatot, és kényszerítette, hogy különféle személyazonosságokkal többször is szavazzon egy adott jelöltre. A szavazóhelyiség, ahol Walker megtalálta a zilált Poe-t, épp ezekről a bandákról volt ismert. Ráadásul alkohollal „fizettek” áldozataiknak, amit Poe szervezete nem bírt.

Egy másik elmélet szerint Poe halálra itta magát. Közeli barátja, J. P. Kennedy úgy tudja, egy ismerősével annyira berúgott, hogy belázasodott, delíriumba esett, és meghalt. 

Szegény Poe! Egy ragyogó, de bizonytalan fény kialudt

– írta Kennedy.

Higanymérgezés, veszettség?

Poe a halála előtt néhány hónappal orvosi vizsgálaton esett át, ekkor az átlagosnál magasabb higanyszintet mértek a szervezetében. Ez valószínűleg az ugyanabban az évben elkapott kolera miatt volt, de magyarázhatja a halála előtti hallucinációit és delíriumát is. 

1996-ban R. Michael Benitez kardiológus egy klinikai patológiai konferencián vett részt, ahol az orvosok betegek tünetlistáit vizsgálták. Benitez „egy richmondi író” (Poe) kartonját kapta, a szimptómák: letargia, zavarodottság, delírium, hallucinációk, pulzusszám-ingadozás, szapora légzés. Benitez megállapította, hogy a beteg veszettségben szenvedett, amit a négy napon belül bekövetkező halál is alátámaszt. Igaz, nincs bizonyíték a hidrofóbiára, a veszettséget kísérő víziszonyra, sőt, a jelentések szerint Poe haláláig vizet ivott a kórházban, és állat harapására sem, de Jeff Jerome, a baltimore-i Poe House Múzeum kurátora egyetért Benitez diagnózisával. 

Egy másik feltételezés szerint agydaganata volt: amikor a halála után 20 évvel újra temették, az egyik munkás látta, hogy a koporsóból kiesett koponya belsejében volt egy csomó, ezt tituláltak később daganatnak. Igazi Poe-novella!

A Midnight Dreary (Edgar Allan Poe rejtélyes halála) című 2000-es könyvében John Evangelist Walsh felveti, hogy Poe-t gazdag menyasszonyának, Sarah Elmira Sheltonnak a testvérei gyilkolták meg, akik meg akarták hiúsítani a házasságot. Ezt az elméletet azonban az irodalomtudósok csak érdekesnek, de hiteltelennek találják. 

Chris Semtner, a richmondi Poe Múzeum kurátora szerint egyik teória sem magyarázza meg teljesen Poe furcsa halálát, szerinte több tényező együttes következményeként hunyt el az író. 

(Borítókép: Edgar Allan Poe 1840. január 1-jén. Fotó: Historical / Corbis via Getty Images) 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport