Megtalálták a boldogság receptjét, párkapcsolat sem kell hozzá

GettyImages-1162987349
2023.01.29. 19:41
A boldogság kulcsának megtalálására 1938-ban nagyszabású vizsgálatot indítottak az Egyesült Államokban 724 résztvevő bevonásával. A tanulmány három generációt és több mint 1300 leszármazottjukat követte, és megállapította, a boldogságot kapcsolataink alapozzák meg.

Dr. Robert Waldinger a Harvard Medical School pszichiátriai klinikai professzora, a Harvard Study of Adult Development igazgatója. Ez az intézet indította 1938-ban a legátfogóbb boldogságkutatási projektet, hogy megfejtse az élet nagy titkát:

mitől vagyunk boldogok?

Az alanyokat tinédzserkortól időskorig vizsgálták, és rögzítették a testmozgási, étkezési szokásaikat, házassági elégedettségüket, egészségügyi állapotukat fizikailag és mentálisan, valamint az életükben felmerülő nagyobb akadályokat, problémákat is.

A kapcsolódás fontossága

A kérdőívekre, orvosi adatokra, tesztekre támaszkodó végső következtetés szerint a legegészségesebb és legboldogabb résztvevők halmaza egy dologban egyezett: az emberi kapcsolatokban.

Nem a sport, a tudatos táplálkozás, a karrier tette boldoggá az embereket, hanem az őket körülvevő emberek, a barátságok, a felszínes vagy mély pozitív kapcsolódások. Waldinger hozzáfűzte, mindenki szembesül nehézségekkel, veszteségekkel. kihívásokkal, a kérdés, hogy meg tudunk-e küzdeni velük.

A megküzdéshez elengedhetetlenek a jó emberi kötelékek, nem feltétlenül a párkapcsolatok, de a barátságok vagy olyan szeretteink, akikre támaszkodhatunk.  

Mindenkinek szüksége van legalább egy olyan emberre az életében, akiről úgy érzi, hogy védőháló a számára, aki segítene, ha valóban bajba kerülne.

Azok a vizsgálatban részt vevők, akiknek nem volt ilyen támogató kapcsolata, egy ember sem, akit az éjszaka közepén felhívhatnak, ha bajba kerülnek, krónikusan stresszesek voltak. De nem kell kiszaladnunk az utcára és barátokat vadászni, mert az alkalmi kapcsolatok ereje is erősítheti a mentális és fizikai immunrendszert. Beszélgetés egy idegennel a boltban, a kávézóban, a mosolyok és pozitív válaszok mind örömre hangolják személyiségünket. A kutatók azt is megállapították, hogy

azok az emberek a legboldogabbak, akik szeretik az élet kihívásait, mert az igazi elégedettséget a nagy és nehéz dolgok okozzák, az ebben elért sikerek növelik az önbizalmunkat.

A munkabarát

Mivel a legtöbb ember több időt tölt a munkahelyén, mint otthon, a családtagjai körében, fontos az is, hogy a munkában legyenek barátaink, jó kapcsolataink. A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, sosem késő változtatni, bármikor alakíthatunk ki új kapcsolatokat, szóba állhatunk idegenekkel. És az idő sem lehet korlát, hatvan, hetven éven felüli emberek is képesek szerelembe esni, új barátságokat kötni. 

A dalai láma és Desmond Tutu beszélgetésének leírása, Az öröm könyve 2020-ban látott napvilágot. A két bölcs az élet öröméről, a boldogság megtalálásáról és a csapások között is fenntartható kiegyensúlyozott életről beszél. Üzenetük meglepően rímel az amerikai tanulmány eredményeire.  

Csak úgy találhatunk rá az örömre, ha mi magunk is örömet szerzünk másoknak, mert emberként a többiek függvényében élünk.

Nyitnunk kell a világra, a többi emberre, őszinte barátokat szerezni, ezt pedig a bizalom segítségével tehetjük meg. A bizalom akkor jön, ha igazi érdeklődéssel vagyunk a többiek iránt.

Tehát a spirituális vezetők és az amerikai tanulmány konzekvenciája ugyanaz: a jó élet titka az őszinte kapcsolódás másokhoz, a bizalom- és szeretetteli odafordulás a többi ember felé.

(Borítókép:  Flashpop  / Getty Images)  • Tippek
  • Babaváró hitel