Amerikában éppen valóra válik a Walking Dead?

2023.03.13. 06:19
Amerikában ötpercenként hal meg egy ember kábítószer-túladagolás miatt, évente több mint 70 000 embert öl meg a fentanil. A helyzet azonban tovább súlyosbodott az elmúlt években, mikor a fentanilt elkezdték keverni xilazinnal, az állatorvosi nyugtatóval, és létrejött egy rendkívül veszélyes új drog.

A Tranq Dope fő csábereje, hogy kitűnő fájdalomcsillapító és hihetetlen kellemes tompaságot okoz. De nem véletlenül kapta a „zombidrog” elnevezést: a használók húsát belülről zabálja fel. 

A Drug Enforcement Administration (DEA) az USA speciális, Szövetségi Igazságügyi Minisztériuma alá tartozó rendőri szervének adatai szerint kilogrammonként 6 dollárért az interneten is hozzáférhető a szer. Élőben és illegálisan pedig kínai beszállítók értékesítik.

Az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb kábítószer-túladagolási válságát éljük át a fentanil-xilazin keveréknek köszönhetően

– mondta dr. Nora Volkow, a National Institute on Drug Abuse igazgatója a Newsweeknek.

Egy szakértő szerint jelenleg 36 államban és Washingtonban terjed nagyon a drog jó ára és a többi kábítószerre gyakorolt hatása miatt. A fentaniltól eltérően azonban ez a szer nem reagál a kezelésekre.

A DEA 2022. októberi jelentése szerint terjedése meredeken emelkedett az elmúlt években, főleg az USA déli részén, a túladagolása miatti halálesetek száma is megugrott több mint ezer százalékkal.

Miért ilyen népszerű?

A drog könnyen bejut az országba, a DEA adatai szerint először a 2000-es évek elején Puerto Ricóban használták a xilazint emberi fogyasztásra, mostani internetes kereskedelmének pedig semmi nem szab gátat. Többször kimutatták már heroinnal, kokainnal kevert vegyületekben is, ezek hatásait felerősíti, de ahogy Volkow elmondja:

A xilazin azért nagyon veszélyes, mert megnöveli a túladagolás kockázatát, ha más központi idegrendszeri depresszánsokkal, alkohollal, benzodiazepinekkel és opioidokkal, például fentanillal vagy heroinnal együtt alkalmazzák.

A drog kiválthat görcsrohamokat, mellkasi fájdalmat, vérnyomás-emelkedést, veszélyesen lassú légzést és szívproblémákat is.

A húst úgy eszi meg, hogy összehúzza az ereket és csökkenti a bőr oxigénellátását, így bőr alatti tályogok alakulnak ki, amik lassan emelkednek a felszínre komoly sebeket okozva.

Ez a késleltetett és láthatatlan folyamat nehezíti meg a kezelést is. Sokszor túl későn fordulnak a tályogokkal orvoshoz, épp ez különbözteti meg a xilazint a többi pusztító gyógyszertől.

A xilazin további problémája, hogy mivel nem kötődik az emberi idegrendszer ópiátreceptoraihoz, nem reagál a túladagolásnál más esetekben alkalmazott Naloxonra, Narcanra, amelyek széles körben elterjedtek az Egyesült Államokban az opioidhalálok elleni küzdelemben.