Mit együnk, ha jön a kánikula?

2023.06.09. 06:26
A Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének közleménye szerint, ha testünk jól működik, a nagy melegben kevésbé kívánjuk a laktató ételeket, mivel szervezetünk energiaszükséglete körülbelül tizenöt százalékkal csökken. De mi legyen az a kevés, amit beviszünk?

Most még esőre áll az idő, de Medárd ide vagy oda, a kánikula beköszönt, efelől ne legyen kétségünk. De mit együnk, ha jön a 40 fok és örülünk, ha élünk? A fűszeres és zsíros fogások helyett ilyenkor lédús, frissítő és vitamindús gyümölcsökkel, zöldségekkel, levesekkel kell pótolni az izzadással elvesztett ásványi anyagokat és a folyadékot.

Vékony Blanka dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje azt mondja,

ha szeretnénk a szervezetünket kímélni, nem terhelni az emésztőrendszert, válasszuk ilyenkor tudatosan a magas víztartalmú és tápláló zöldségekből, gyümölcsökből készített fogásokat, szemben a klasszikus, magyaros fűszeres ételekkel

Ajánlja a zöldségkrémeket, de a grillezéstől, bográcsozástól sem tilt, csak arra figyelmeztet, ilyenkor is figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl az emésztőrendszerünket.

A grillezett zöldségek (cukkini, padlizsán, sárgarépa, gomba, cékla, kápia paprika) és az alacsonyabb zsírtartalmú húsok nem okozhatnak komolyabb bajt. A túl zsíros, fűszeres ételek megemésztése viszont nagyobb feladatot jelent szervezetünknek, és ha nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, jön a puffadás, hasfájás, hányinger.

Olvadtat ne!

Meleg időben jobban oda kell figyelni az ételek tárolására is. Mélyhűtött termékeket, megolvadt fagylaltot, jégkrémet soha ne fagyasszunk vissza!

A megfőzött ételeket hűtsük minél hamarabb, és legyünk óvatosak a tojásos, majonézes fogásokkal, és a tejalapú fagylaltokkal is!

– ajánlja Vékony Blanka.

Ne hagyjuk sokáig a hűtött árut a kocsiban, ha utazunk, vigyünk magunkkal hűtőtáskát!

A nyári kánikulában elsődleges szempont a folyadékpótlás. Az izzadással vesztett vizet pótolnunk kell, mondja a szakértő. Annak, aki testmozgást végez a melegben, vagy a szabadban dolgozik, többet kell innia, akár napi 3 litert.

Folyadékpótlásra a legjobb a csapvíz vagy az ásványvíz, de enyhén hűtött tea, fagyasztott gyümölccsel ízesített víz is kiváló.

Sok szezonális zöldség, gyümölcs magas víztartalmú, például a görög- és sárgadinnye, az őszibarack, de a levesek is alkalmasak a folyadékpótlásra, ezek is beleszámítanak a napi 2-2,5 literbe!

Kávéból fogyasszunk kevesebbet, mert a nyári kánikulában a túlzott koffeinbevitel erős szívdobogást okozhat, és a kávénak vízhajtó hatása is van! Kerüljük az alkoholfogyasztást, a cukrozott üdítőket, a nagyon fűszeres, csípős és magas zsírtartalmú ételeket!  • Tippek
  • Biztosítás