
Ideje áttúrni a hűtőnket, ezek az élelmiszerek növelik a cukorbetegség kockázatát

További Tudomány cikkek
-
Tízmillió éves vulkánkitörést azonosítottak Észak-Magyarországon
- Rákkeltő lenne a dezodor? Most lerántjuk a leplet az izzadásgátlókról
- Rejtélyes, kétezer éves óriáscipők ejtik zavarba a brit régészeket
- A memóriafejlesztés királya, amellyel bármit előcsalogathatunk az elménkből
- Itt a válasz, miért pont napraforgót festett Van Gogh és megannyi más művész
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek kapcsán az elmúlt években már temérdek olyan kutatás látott napvilágot, amely az azok fogyasztásához köthető egészségi kockázatokról rántották le a leplet, ezúttal azonban a kutatók újabb ételeket tettek fel a feketelistára, vagy emeletek ki – állításuk szerint ezek ráadásul minden más ultrafeldolgozott ételnél veszélyesebbek. Már ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát illeti...
De mely ételeket dobáljuk ki a hűtőnkből, és melyik polcokat kerüljük el a boltokban?
Különösen veszélyesek lehetnek a sós rágcsálnivalók, az állati eredetű feldolgozott élelmiszerek, például a felvágottak, a készételek, valamint a cukorral vagy mesterséges édesítőszerekkel édesített italok.
A tanulmányt a The Lancet Regional Health – Europe szaklapban publikálták, amely több mint 312 ezer ember ultrafeldolgozottélelmiszer-fogyasztását elemezte nyolc európai országban, átlagosan 11 éven keresztül.
A vizsgált időszak alatt közel 15 ezer résztvevőnél diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget.
Ez nem is meglepő, a számok ugyanis megdöbbentő eredményt rajzolnak elénk. A tanulmány alapján ugyanis minden 10 százaléknyi feldolgozottélelmiszer-fogyasztásnövekedés 17 százalékkal emeli meg a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint azonban a kockázat csökkenthető, ha az emberek az ultrafeldolgozott élelmiszereket természetes vagy minimálisan feldolgozott ételekre, például tojásra, tejre vagy gyümölcsökre cserélik.
Az ultrafeldolgozott élelmiszereket a tanulmány készítői kilenc csoportra osztották, amelyek közül néhány különösen veszélyes a cukorbetegség szempontjából: ilyenek a sós rágcsálnivalók, az állati eredetű termékek és a cukrozott üdítőitalok is. Ugyanakkor a sokszor kritizált kenyerek, kekszek, reggeli gabonafélék, édességek és növényi alapú alternatívák alacsonyabb kockázatot mutattak a diabétesz kialakulásában – hiszen a feldolgozott élelmiszerek nem egyformán ártalmasak.
Emiatt fontos, hogy különbséget tegyünk köztük.
A kenyér és gabonafélék sokak étrendjében alapvető élelmiszerek, ezért ezekre másképp kell tekintenünk, mint például a sós nassolnivalókra vagy cukrozott italokra
– vélekedett Rachel Batterham, a tanulmány vezető szerzője, a University College London professzora.
Az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség világszerte egyre súlyosabb közegészségügyi problémák, a tanulmány eredményei pedig további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása számos krónikus betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek és bizonyos daganatok kialakulásához is hozzájárulhat.
(Borítókép: Simple Images / Getty Images Hungary)
