Szinte nincs olyan család, baráti társaság, ahol ne lenne legalább egyvalaki, aki valamilyen mentális betegséggel, idegrendszeri zavarral vagy függőséggel küzd. Ez a kötet húsz megrázó igaz történetet tár fel.
MEGVESZEMÍgy lehet káros az egészséges étkezés
További Tudomány cikkek
- Stressz okozta viselkedésváltozások új idegrendszeri alapjait fedezték fel magyar kutatók
- Hazamehetsz, ha kész vagy – ez a titka a boldog munkaerőnek
- Világháborús harci gázokra hasonlít a téli levegő néhány helyen az országban
- Vírusok hatástalanítására alkalmas eszközt fejlesztenek a magyar városban
- Történelmi megállapodás született, magyar eszközt visznek a Holdra
A Semmelweis Egyetem szakemberei a világon elsőként vizsgálták (divat)modellek körében az egészségesétel-függőséget, a következtetéseket Bogár Nikolett kutató, az egyetem magatartástudományi intézetének evészavarokat kutató munkatársa az InfoRádióban ismertette. A betegség lényege, hogy nem a bevitt étel mennyiségét, hanem minőségét korlátozzák, kizárólag egészségesnek vélt alapanyagokat és ételeket fogyasztanak – de ez hiánybetegségekhez vezethet.
Egyre többen követik a tiszta étkezés (clean eating) diétát, amely alatt kizárólag organikus, bio vagy egészségesnek gondolt ételeket esznek. A modellek több mint egyharmada hajlamos lehet az egészségesétel-függőségre, ami azonban súlyos problémákhoz vezethet.
Ebben a betegségben (az anorexia nervosával vagy a bulimia nervosával szemben) nem az elfogyasztott étel mennyiségén van a hangsúly, hanem annak minőségén, de az érintettek szubjektív választásai dietetikai szempontból nem feltétlenül megfelelőek. Az organikus, cukormentes, bio, fehérjedús táplálkozás sokszor csak zöldséget és gyümölcsöt takar, de ez sem jó. Pszichésen sem, mert sokszor az egész életük akörül forog, mit visznek be a szervezetükbe. Ezen túl pedig ennek is, más evészavarokhoz hasonlóan, hátulütője lehet a hiánybetegségek jelentkezése.
Mint Bogár Nikolett elmondta, nem szabad teljesen kizárni bizonyos ételcsoportokat az életünkből, mert „kóros válogatásba” fulladhat a szelektálás,
ráadásul nem megfelelő mennyiségű szénhidrát jut a szervezetbe, vagy a zöldség-gyümölcs hiánya miatt vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék kerülnek le az étlapról.
Ezek a hiányok megjelenhetnek testi szövődményekben: hajhullás, fakó bőr, száraz körmök, de hormonális problémák is kialakulhatnak, súlyos esetben pedig akár kardiális szövődmények is.
A túlzásba vitt egészséges táplálkozás akár mentálisan, pszichésen beszűkült állapothoz is vezethet, ami gyengítheti a hétköznapi teljesítőképességet, munkát, családi és szociális életet. Az egészséges étkezésre fókuszáló betegek sokszor nem hajlandók étterembe menni, családi vacsorákra, baráti étkezésekre.
Bogár Nikolett kiemelte, fontos az egészséges életmód, de nem jó, ha stigmatizáljuk a falatokat, mert nincsenek jó vagy rossz, egészséges vagy egészségtelen ételek. Ha csak péksüteményt eszünk, és semmi mást, az persze nagyon egészségtelen, de ugyanúgy egészségromboló az is, ha kizárólag zellerszárat fogyasztunk. Bogár kiemeli, hogy a megfelelő egyensúly, illetve a túlzott korlátozó magatartás elkerülése fontos.