
További Tudomány cikkek
Egy 16 hetes klinikai vizsgálat nem mutatott szignifikáns súlykülönbséget a kenyérrel és kenyér nélkül élők között. Sőt, a kenyeret fogyasztók kevesebbet voltak éhesek, viszont a diétájuk szabályait is jobban betartották – írja a Journee Mondiale.
Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy kenyér és kenyér között óriási különbség van, de csak a fehér kenyér elhagyásával nem lesz jobb az egészségünk, és nem is fogunk lefogyni. A Telegraph cikke szerint a általános kalóriaegyensúly, a kiegyensúlyozott táplálkozás a fontos, nem pedig egyetlen élelmiszercsoport démonizálása – bár a fehér cukor azért megérdemelné.
Ha elhagyjuk az egészséges (teljes kiőrlésű, vadkovászos, barna) kenyeret is, akkor egy alapvető rost-, B-vitamin- és esszenciálisásványianyag-forrás tűnik el étrendünkből. A teljes kiőrlésű gabonafélék különösen fontos tápanyagokat tartalmaznak, amik támogatják az általános egészséget.
De jó hír, hogy az emésztőrendszer is reagál, ha elhagyjuk a kenyeret: a FODMAP-érzékenyek (ezek a rövid szénláncú szénhidrátok, például a tejcukor, gyümölcscukor, melyek az emésztőrendszerben nehezen szívódnak fel) számára a kenyérfogyasztás csökkentése enyhítheti a puffadást és a kellemetlen érzést. Viszont értékes rostok elvesztését is jelenti, amelyek táplálják a jótékony bélbaktériumokat – különösen akkor, ha a teljes kiőrlésű gabonaféléket kihagyod.
A bélflóra számára bizonyos ételek elhagyása olyan, mintha fontos tápanyagok tűnnének el, amik támogatják a jó baktériumokat. Cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvedők számára a finomított fehér kenyér fogyasztásának csökkentése segíthet stabilizálni a vércukorszintet. Tanulmányok kimutatták, hogy
a több élelmi rostot tartalmazó és alacsonyabb glikémiás indexű kenyerek javíthatják az éhgyomorra mért vércukorszintet, bár az inzulinszintre gyakorolt hatás egyénenként változó.
A kenyér teljes elhagyása helyett jobb a hosszabb erjesztésű kovászos fajtákat választani, a teljes kiőrlésű gabonákat magvakkal vagy a magas fehérjetartalmú alternatívákat, például hüvelyeseken alapú kenyereket. A lisztérzékenységben, gluténérzékenységben szenvedőknek a fehér kenyér elhagyása elengedhetetlen.
Úgyhogy nagyon úgy tűnik, teljesen egyéni, hogy hogyan hat a szervezetünkre, ha elhagyjuk a kenyeret, de az mindenkinek jót tehet, ha a rostbevitelt biztosítva egészségesebb kenyerek mellett dönt.
