
Nagy veszélyben a csokoládé, de más importélelmiszerek körül is sok a rizikó
További Tudomány cikkek
-
Egyre kevesebb testvér születik, pedig ő az egyetlen örök lelki társ
- Rejtélyes jeleket fogtak az Antarktiszon, a tudósok is tanácstalanok
- Ismeretlen óriásvírusok százait fedezték fel
- Egyre nagyobb a veszélye, hogy hamarosan aszteroida csapódhat a Holdba
- Nem azért becézgetünk, mert szeretjük a másikat, hanem mert szorongunk?
A klímaváltozás miatt kezdhetünk lemondani a csokiról is, ahogy még 5 további alapvető élelmiszerről, írja a The Guardian.
Az okok már nem is meglepőek, egyrészt a kakaó nehezen alkalmazkodik a környezeti változásokhoz, másrészt az ezt termesztő országok nincsenek eléggé felkészülve a klímaváltozás elleni védelemre.
A Foresight Transitions brit kutató cég szerint a 2023-ban az EU-ba behozott kakaó, kávé, szója, rizs, búza és kukorica több mint kétharmada olyan országokból származott, amiket erősen sújt a klímaváltozás, és forrás híján nincsenek módszereik a védekezésre. Különösen nehéz helyzetben van a kakaó mellett a búza és a kukorica. A helyzetet súlyosbítja a biológiai sokféleség csökkenése, ami miatt az élelmiszer-termelő gazdaságok kevésbé ellenállóak.

A kutatók az Eurostat kereskedelmi adatait két környezetbiztonsági rangsorhoz rendelték, hogy felmérjék három alapvető élelmiszer érintettségét, és kiderült, azok az országok, amik Európa kukoricaszükségletének 90 százalékát adják, alig készültek fel az éghajlatváltozásra.
A csokigyártás az egyre kevesebb kakaó mellett azzal is küzd, hogy a cukor ára az égbe szökött, szintén az időjárási anomáliák miatt.
A kakaó jellemzően olyan nyugat-afrikai országokból származik, amiket súlyosan érint az éghajlati változás és a biodiverzitás csökkenése. Az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány szerint jó megoldás lenne a baj elkerülésére, ha a nagy csokoládégyártók befektetnének az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás módszereinek fejlesztésébe és a biológiai sokféleség védelmébe. Ez nem önzetlenség vagy esetleg fenntarthatósági kérdés, hanem az ellátási láncok biztosítása lenne.
A gazdálkodók anyagi támogatása lehetővé tenné, hogy felvértezzék magukat, földjeiket a szélsőséges időjárási események ellen. Egyes szakértők szerint egyébként az is nagy baj, hogy a politikusok élelmiszer-ellátottságilag biztonságosnak tartják Európát, mert sok élelmiszert megtermel, de az új jelentések szerint az EU sebezhető az éghajlatváltozással és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kockázatokkal szemben.
A kakaóhoz képest kicsit kevesebb kockázattal jár a kávé, a rizs és a szója termesztése, de például Uganda, ami 2023-ban az EU kávétermelésének 10 százalékát adta, alacsony szintű éghajlatváltozási felkészültséggel és egyre csökkenő biológiai sokféleséggel rendelkezik. Időjárása mára teljesen kiszámíthatatlanná vált, és a hőhullámok, a hosszú száraz időszakok és a rapszodikus esőzések elsorvasztják, tönkreteszik a kávécserjéket.
