Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb dél-koreai kutató hazudott

2008.03.14. 16:10
Az egyik vezető dél-koreai műszaki egyetem professzorának vissza kellett vonnia az öregedés elleni technológia kidolgozásáról szóló cikkeit, miután intézetében kiderítették, hogy maga gyártotta a kutatási adatokat hozzá.

Kim Te Kuk, az állami tulajdonú Koreai Tudományos és Technológiai Intézet biotechnológia-professzora elismerte, hogy meghamisította az adatokat az öregedéselleni technológiáról szóló cikkéhez, amelyet 2005-ben a Science tudományos folyóirat közölt. 2006-ban a Nature Chemical Biology szaklapban a nyomon követő jelentése ugyancsak hamisítvány volt - mondta Szo Jon Szu, a vizsgálóbizottság tagja.

Nanohazugság

Kim cikkben arról írt, hogy kidolgozott egy technikát, amely mágneses nanorészecskék segítségével megtalál az emberi testben bizonyos fehérjéket. A következő évben azt állította, hogy két olyan kémiai anyagot is sikerült előállítania, mely lassíthatja az öregedést. Szo bejelentése szerint az egyik anyagot valójában a Harvard Egyetemen fejlesztették ki, és Kim csalással tüntette fel sajátjaként.

A két nemzetközileg nagyra tartott lapból visszavonták a hamis adatokon alapuló közleményeket. Az intézet felfüggesztette Kimet, nem taníthat és nem folytathatja kutatását, az amerikai egyetem pedig további intézkedéseket is fontolgat.

Őssejtkamu

A dél-koreai tudományos életben 2005-ben volt a nagy port felvert őssejtkutatási csalás. Akkor Hvang Vu Szuk klónozott emberi embrióból nyert őssejtvonal előállításáról számolt be, szintén a Science-ben. Ez lett volna az első olyan eset, amikor egy klónozott embrióból sikeresen izolálnak őssejteket.