Ágnes
-5 °C
2 °C

Újabb dél-koreai kutató hazudott

2008.03.14. 16:10
Az egyik vezető dél-koreai műszaki egyetem professzorának vissza kellett vonnia az öregedés elleni technológia kidolgozásáról szóló cikkeit, miután intézetében kiderítették, hogy maga gyártotta a kutatási adatokat hozzá.

Kim Te Kuk, az állami tulajdonú Koreai Tudományos és Technológiai Intézet biotechnológia-professzora elismerte, hogy meghamisította az adatokat az öregedéselleni technológiáról szóló cikkéhez, amelyet 2005-ben a Science tudományos folyóirat közölt. 2006-ban a Nature Chemical Biology szaklapban a nyomon követő jelentése ugyancsak hamisítvány volt - mondta Szo Jon Szu, a vizsgálóbizottság tagja.

Nanohazugság

Kim cikkben arról írt, hogy kidolgozott egy technikát, amely mágneses nanorészecskék segítségével megtalál az emberi testben bizonyos fehérjéket. A következő évben azt állította, hogy két olyan kémiai anyagot is sikerült előállítania, mely lassíthatja az öregedést. Szo bejelentése szerint az egyik anyagot valójában a Harvard Egyetemen fejlesztették ki, és Kim csalással tüntette fel sajátjaként.

A két nemzetközileg nagyra tartott lapból visszavonták a hamis adatokon alapuló közleményeket. Az intézet felfüggesztette Kimet, nem taníthat és nem folytathatja kutatását, az amerikai egyetem pedig további intézkedéseket is fontolgat.

Őssejtkamu

A dél-koreai tudományos életben 2005-ben volt a nagy port felvert őssejtkutatási csalás. Akkor Hvang Vu Szuk klónozott emberi embrióból nyert őssejtvonal előállításáról számolt be, szintén a Science-ben. Ez lett volna az első olyan eset, amikor egy klónozott embrióból sikeresen izolálnak őssejteket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!