Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az indiánok hat ősanyától származnak

2008.03.14. 11:21
Majdnem mindegyik ma élő amerikai indián őse ugyanaz a hat nő, akik nagyjából húszezer évvel ezelőtt vándoroltak be a kontinensre, állítják a génkutatók.

Genetikai vizsgálatok szerint az amerikai kontinensen élő indiánok családfája hat asszonyra vezethető vissza, ami persze nem azt jelenti, hogy csupán hat nő kelt át a kontinensre. A tudósok inkább azt a következtetést vonták le, hogy ez a hat ős hagyományozott olyan genetikai örökséget, amely a mai populáció 95 százalékában jelen van. A felfedezésről a PLoS One című online tudományos folyóirat ír.

A jelentős női ősök még csak nem is egyszerre érkeztek az Újvilágba, sőt nagy valószínűséggel nem is egyidőben éltek. Az kutatás eredményei szerint az asszonyok valamikor 18-21 ezer évvel ezelőtt - azaz nagyjából az első betelepülések idejében - léptek az amerikai kontinensre.

Anya csak hat van

Ugo Perego, a Páviai Egyetem professzora vizsgálatával megerősíti azt a korábbi feltételezést, amely szerint a mai indiánok mindegyike hat anyai leszármazási vonalból származik. A kutatás a mitokondriális DNS-t elemezte, vagyis az emberi sejtek energiatermeléséért, anyagcseréjéért felelős sejtszervecskéjének kizárólag anyai eredetű örökítőanyagát. Az ennek alapján felállított családfákból következtetni tudnak a DNS egy adott génjének korára.

Így volt meghatározható a legutolsó hat közös vonal, amely olyan ősanyáktól származik, akik már nem Ázsiában éltek, hanem nagy valószínűséggel Beringiában, azaz az egykor Ázsiát az amerikai földrésszel összekötő, a mai Bering-szoros területén fekvő földhídon.