Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A jövő mobilhálózatát fejleszti Magyarország

2004.10.25. 14:49
Állami támogatással hamarosan olyan informatikai kutatóközpont jön létre hazánkban, amely kizárólag negyedik generációs mobiltelefonos technológiákkal foglalkozik. A 4G-hálózat legfőbb ismérve, hogy majd mindenhol szabadon elérhetővé teszi a multimédiás tartalmakat. Magyarországon jelenleg a 3G bevezetése van soron.
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) hétfőn bejelentette, hogy hazánkban új kutatásfejlesztési centrumot kívánnak létrehozni, ahol a mérnökök negyedik generációs mobilkommunikációs technológiák és alkalmazások fejlesztésével foglalkozhatnak. Az október 25-én meghirdetett pályázatra vállalatokkal kapcsolatban lévő egyetemek jelentkezhetnek.

A jelentkezőknek a dokumentumokat egy hónapon belül kell beadniuk, és újabb egy hónap múlva már kihirdetik a győztes komzorciumot, amely az elkövetkezendő négy évben összesen kétmilliárd forint támogatást kap. Az összegből 1,8 milliárd forintot az NKTH, 200 millió forintot pedig az IHM ad.

Szabad a háló

A negyedik generációs mobilkommunikáció jellemzője várhatóan az lesz, hogy a multimédiás tartalmakat bárki bárhol el tudja érni, és a heterogén vezeték nélküli hálózatokon szabadon megjelenhetnek különböző tartalmak és szolgáltatások. A hálózat tehát nyitott lesz, és bárki tartalomszolgáltatással is kapcsolódhat hozzá.

Elsők leszünk?

Az IHM és a NKTH képviselői elmondták, hogy a centrum különleges státusú lesz a világban, mivel ilyen még sehol sincs, Svédországban és Finnországban is csak most kezdenek létrehozni ilyen kutatási központot.

Az MTI információi szerint a pályázat nyertese nagy valószínűséggel a Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem lesz, mivel ez az intézmény rendelkezik megfelelő vállalkozói háttérrel, illetve ez az egyetem lesz képes vezetni a centrumot létrehozó konzorciumot. A nyertesnek a pályázati összegből négyszázmillió forintért kell létrehoznia egy tesztrendszert, illetve hálózatot ahhoz, hogy megfelelő fejlesztéseket tudjon kikísérletezni négy év alatt.