Ilona
17 °C
32 °C

Tovább élnek a mai amerikai hatvanasok

2008.03.28. 17:35
Az amerikai kormány kutatói megállapították, hogy az idősebb amerikaiaknak manapság több a pénzük és várhatóan jóval tovább élnek, mint a korábbi generációk.

A felmérés szerint a 65 éven felüliek átlagos tiszta vagyona az utóbbi húsz év alatt csaknem 80 százalékkal nőtt, emellett az 1900-as állapotokhoz képest várhatóan úgy 19 évvel tovább élnek. Az Idősebb amerikaiak 2008: a jólét jelei című tanulmány tizenöt szövetségi ügynökség adatait összegezte, amelyeket a népesség, a gazdaság és az egészségügy trendjeivel kapcsolatban gyűjtöttek össze.

"Jelentős az előrelépés a szegénység elleni küzdelemben, kisebb lett az alacsony jövedelműek aránya, emelkedett a felsőfokú végzettségűek száma, és az életkilátások is javultak" - értékelte az adatokat az idős korral foglalkozó országos intézet illetékese, aki azonban az új veszélyekre is felhívta a figyelmet. "Jelentősen megnőtt az elhízottak száma, és aggasztóak bizonyos különbségek is, így a fehérek és feketék várható élettartama közötti szakadék szűkült kissé, de még mindig nagy, és ugyanez tapasztalható a fehérek és feketék közötti vagyoni különbség terén is."

A jelentés jóslatokba is bocsátkozott: 2030-ra a 65 éven felüli amerikaiak száma megduplázódik, és túllépi a 70 milliót, ezzel eléri a népesség 20 százalékát. 2006-ban 12 százalékos volt az arány és 37 millió 65 éven felülit tartottak számon. Bár az élettartam örvendetesen növekedett az Egyesült Államokban, a világhatalom polgárai átlagosan még mindig kevesebb ideig élnek, mint sok más fejlett országéi, beleértve az északi szomszédot, Kanadát vagy Európából Franciaországot és Svédországot, Ázsiából pedig Japánt.