Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tovább élnek a mai amerikai hatvanasok

2008.03.28. 17:35
Az amerikai kormány kutatói megállapították, hogy az idősebb amerikaiaknak manapság több a pénzük és várhatóan jóval tovább élnek, mint a korábbi generációk.

A felmérés szerint a 65 éven felüliek átlagos tiszta vagyona az utóbbi húsz év alatt csaknem 80 százalékkal nőtt, emellett az 1900-as állapotokhoz képest várhatóan úgy 19 évvel tovább élnek. Az Idősebb amerikaiak 2008: a jólét jelei című tanulmány tizenöt szövetségi ügynökség adatait összegezte, amelyeket a népesség, a gazdaság és az egészségügy trendjeivel kapcsolatban gyűjtöttek össze.

"Jelentős az előrelépés a szegénység elleni küzdelemben, kisebb lett az alacsony jövedelműek aránya, emelkedett a felsőfokú végzettségűek száma, és az életkilátások is javultak" - értékelte az adatokat az idős korral foglalkozó országos intézet illetékese, aki azonban az új veszélyekre is felhívta a figyelmet. "Jelentősen megnőtt az elhízottak száma, és aggasztóak bizonyos különbségek is, így a fehérek és feketék várható élettartama közötti szakadék szűkült kissé, de még mindig nagy, és ugyanez tapasztalható a fehérek és feketék közötti vagyoni különbség terén is."

A jelentés jóslatokba is bocsátkozott: 2030-ra a 65 éven felüli amerikaiak száma megduplázódik, és túllépi a 70 milliót, ezzel eléri a népesség 20 százalékát. 2006-ban 12 százalékos volt az arány és 37 millió 65 éven felülit tartottak számon. Bár az élettartam örvendetesen növekedett az Egyesült Államokban, a világhatalom polgárai átlagosan még mindig kevesebb ideig élnek, mint sok más fejlett országéi, beleértve az északi szomszédot, Kanadát vagy Európából Franciaországot és Svédországot, Ázsiából pedig Japánt.