Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Megtalálták az eddigi legnagyobb prímszámot

2008.09.17. 19:07
Két héten belül kétszer is megdőlt a 2006-ban felállított prímszámrekord. Az új csúcstartó 12 millió 978 189 jegyből áll és százezer dollárt ér.

Hans Michael Elvenich szeptember 6-án 11 millió 185 272 jegyből álló óriásprímet talált, és ez alapján a kölni hobbimatematikus elektromérnök megkaphatta volna az Electronic Frontier Foundation (EFF) 100 ezer dolláros díját, amely a tízmilliónál több jegyű prímszám megtalálásáért jár. Csakhogy megelőzték, a Los Angeles-i egyetemen dolgozó Edson Smith számítógépének a monitorán már augusztus 23-án feltűnt az új csúcstartó.

Legutóbb 2006 szeptemberében dőlt meg a rekord. Az akkori csúcstartó nagyjából 9,8 millió jegyből állt, így éppen lemaradt az internetes szólásszabadságot védelmező és a net közösségi használatát ösztönző EFF díjáról.

Bring out the GIMPS

Smith és Elvenich egyaránt a Nagy Internetes Mersenne-Prímszám Kutatás (GIMPS) projekt tagjaként kutatja a prímszámokat, vagyis azokat a számokat, amelyek csak önmagukkal és eggyel oszthatóak maradék nélkül. Ezen belül is a lehető legnagyobb úgynevezett Mersenne-prímet keresték. A most kiszámolt törzsszámok a 45. és a 46. Mersenne-prímszámok. A Martin Mersenne XVII. századi francia jezsuita tudósról elnevezett számok a "2n-1" képlet alapján jönnek ki. A Los Angelesben kiszámolt új rekordszám e formula alapján a 243 112 609-1 eredménye.

Az 1996-ban indult GIMPS projekthez világszerte több mint százezer önkéntes csatlakozott, akik mind egy ingyenesen letölthető szoftvert telepítettek a számítógépükre. Az így létrehozott hálózat, a PrimeNet olyan, mint egy virtuális szuperszámítógép, másodpercenként 29 billió művelet végrehajtására képes, amely valóban a szuperszámítógépekéhez fogható teljesítmény. A két újjal együtt a GIMPS mostanáig 12 Mersenne-prímmel gazdagította az emberiséget.

A következő pályázat díja 150 ezer dollár. Az kapja meg, aki százmilliónál több jegyből álló Mersenne-prímszámot talál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?