Móric
14 °C
17 °C

Megtalálták az eddigi legnagyobb prímszámot

2008.09.17. 19:07
Két héten belül kétszer is megdőlt a 2006-ban felállított prímszámrekord. Az új csúcstartó 12 millió 978 189 jegyből áll és százezer dollárt ér.

Hans Michael Elvenich szeptember 6-án 11 millió 185 272 jegyből álló óriásprímet talált, és ez alapján a kölni hobbimatematikus elektromérnök megkaphatta volna az Electronic Frontier Foundation (EFF) 100 ezer dolláros díját, amely a tízmilliónál több jegyű prímszám megtalálásáért jár. Csakhogy megelőzték, a Los Angeles-i egyetemen dolgozó Edson Smith számítógépének a monitorán már augusztus 23-án feltűnt az új csúcstartó.

Legutóbb 2006 szeptemberében dőlt meg a rekord. Az akkori csúcstartó nagyjából 9,8 millió jegyből állt, így éppen lemaradt az internetes szólásszabadságot védelmező és a net közösségi használatát ösztönző EFF díjáról.

Bring out the GIMPS

Smith és Elvenich egyaránt a Nagy Internetes Mersenne-Prímszám Kutatás (GIMPS) projekt tagjaként kutatja a prímszámokat, vagyis azokat a számokat, amelyek csak önmagukkal és eggyel oszthatóak maradék nélkül. Ezen belül is a lehető legnagyobb úgynevezett Mersenne-prímet keresték. A most kiszámolt törzsszámok a 45. és a 46. Mersenne-prímszámok. A Martin Mersenne XVII. századi francia jezsuita tudósról elnevezett számok a "2n-1" képlet alapján jönnek ki. A Los Angelesben kiszámolt új rekordszám e formula alapján a 243 112 609-1 eredménye.

Az 1996-ban indult GIMPS projekthez világszerte több mint százezer önkéntes csatlakozott, akik mind egy ingyenesen letölthető szoftvert telepítettek a számítógépükre. Az így létrehozott hálózat, a PrimeNet olyan, mint egy virtuális szuperszámítógép, másodpercenként 29 billió művelet végrehajtására képes, amely valóban a szuperszámítógépekéhez fogható teljesítmény. A két újjal együtt a GIMPS mostanáig 12 Mersenne-prímmel gazdagította az emberiséget.

A következő pályázat díja 150 ezer dollár. Az kapja meg, aki százmilliónál több jegyből álló Mersenne-prímszámot talál.