Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Biztonságosnak minősítették az Abbott fogyasztószerét

2002.07.23. 12:46
A közelmúltban zárult vizsgálat után biztonságosnak minősítette az illetékes európai gyógyszerügyi hatóság a szibutramintartalmú testsúlycsökkentő készítményt, amelyet 1999 óta Magyarországon is forgalmaznak - közölte Szűts Sándor, az Abbott Laboratories üzletág-igazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatón.
A gyógyszer forgalmazását márciusban Olaszországban a hatóságok átmenetileg felfüggesztették a sibutramine szedésével összefüggésbe hozott három haláleset miatt. Szűts Sándor szerint a vizsgálatok kiderítették, hogy az Olaszországban elhunyt betegek nem az alkalmazási előírásoknak megfelelően szedték a készítményt.

Szívbetegeknek nem adják

Szűts Sándor szerint Magyarországon az orvosok ismerik a csak receptre kiváltható szer alkalmazási feltételeit, így azt nem írják fel keringési betegségben szenvedőknek. Borvendég János, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgató-helyettese elmondta: a készítmény forgalmazási felfüggesztésének hírére azonnal felvették a kapcsolatot az olasz gyógyszerügyi hatóságokkal és elemezték a halálesetek okait.

Hozzáfűzte: az OGYI megvizsgálta azt is, hogy minden szükséges információt tartalmaznak-e a készítményhez mellékelt tájékoztatók. Hangsúlyozta: az OGYI nem tartotta szükségesnek a forgalmazás magyarországi korlátozását, mert a szer az előírások betartásával biztonságosan alkalmazható.

Az elhízás rossz

Halmy László, a Magyar Elhízás Tudományi Társaság alapító elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az elhízás nem esztétikai probléma, hanem több szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegség kiváltó oka. Sidó Zoltán kardiológus főorvos közölte: a sibutramine nem alkalmazható kezeletlen magas vérnyomás és szívritmuszavar esetén.

A Magyarországon három éve receptre kapható fogyasztótablettából eddig összesen mintegy 50 ezer doboz fogyott el, tavaly pedig az év gyógyszere lett. Ezt a szakmai minőségi díjat a korszerű, hatékony és leginkább betegbarát készítmények kaphatják meg a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaságtól.