Ágnes
-5 °C
2 °C

Biztonságosnak minősítették az Abbott fogyasztószerét

2002.07.23. 12:46
A közelmúltban zárult vizsgálat után biztonságosnak minősítette az illetékes európai gyógyszerügyi hatóság a szibutramintartalmú testsúlycsökkentő készítményt, amelyet 1999 óta Magyarországon is forgalmaznak - közölte Szűts Sándor, az Abbott Laboratories üzletág-igazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatón.
A gyógyszer forgalmazását márciusban Olaszországban a hatóságok átmenetileg felfüggesztették a sibutramine szedésével összefüggésbe hozott három haláleset miatt. Szűts Sándor szerint a vizsgálatok kiderítették, hogy az Olaszországban elhunyt betegek nem az alkalmazási előírásoknak megfelelően szedték a készítményt.

Szívbetegeknek nem adják

Szűts Sándor szerint Magyarországon az orvosok ismerik a csak receptre kiváltható szer alkalmazási feltételeit, így azt nem írják fel keringési betegségben szenvedőknek. Borvendég János, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgató-helyettese elmondta: a készítmény forgalmazási felfüggesztésének hírére azonnal felvették a kapcsolatot az olasz gyógyszerügyi hatóságokkal és elemezték a halálesetek okait.

Hozzáfűzte: az OGYI megvizsgálta azt is, hogy minden szükséges információt tartalmaznak-e a készítményhez mellékelt tájékoztatók. Hangsúlyozta: az OGYI nem tartotta szükségesnek a forgalmazás magyarországi korlátozását, mert a szer az előírások betartásával biztonságosan alkalmazható.

Az elhízás rossz

Halmy László, a Magyar Elhízás Tudományi Társaság alapító elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az elhízás nem esztétikai probléma, hanem több szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegség kiváltó oka. Sidó Zoltán kardiológus főorvos közölte: a sibutramine nem alkalmazható kezeletlen magas vérnyomás és szívritmuszavar esetén.

A Magyarországon három éve receptre kapható fogyasztótablettából eddig összesen mintegy 50 ezer doboz fogyott el, tavaly pedig az év gyógyszere lett. Ezt a szakmai minőségi díjat a korszerű, hatékony és leginkább betegbarát készítmények kaphatják meg a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaságtól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!