Szabolcs
20 °C
35 °C

Atiyah és Singer kapta a 'matematikai Nobelt'

2004.03.29. 16:49
Sir Michael Atiyah és Isadore Singer kapták idén a matematika Nobel-díjának is nevezett Abel-díjat. Az amerikai és a brit matematikus azért a negyven évvel ezelőtti munkájáért részesült az elismerésben, amit ma már csak Atiyah-Singer-indextételnek neveznek.
Atiyah és Singer hatvanas évek elején kidolgozott tétele a matematika olyan ágait egyesítette, melyeket addig teljesen külön területnek gondoltak: a differenciálszámítást és a geometriát.

"Olyan, mintha egy régész ugyanazt a mintát fedezné fel sírboltokon a világ különböző részein, és bebizonyítaná, hogy ugyanaz a civilizáció készítette az összeset" - próbálta érzékeltetni a BBC-nek adott interjújában Marcus du Sautoy oxfordi matematikus az elmélet jelentőségét.

A két matematikus munkája új eszközt adott a modern elméleti fizikának is: nagymértékben erre támaszkodik a fizika reményteli egyesített elmélete, a szuperhúrelmélet. Eszerint a részecskék nem pontszerű képződmények, hanem kilencdimenziós térben rezgő húrok, fajtájukat a húrok vibrációs formái határozzák meg.

Hiánypótlás

A tizenkilencedik századi matematikusról, Niels Henrik Abelről elnevezett Abel-díjat a norvég tudományos akadémia alapította 2002-ben. Matematikai Nobel-díj nincsen, a hiányt többek közt az Abel-díj vagy a Fields-érem hivatott betölteni. A 475 ezer fontos (csaknem 180 millió forintos) díjat május 25-én adja át Harald norvég király.

A díjat először tavaly ítélték oda, akkor a francia Jean-Pierre Serre kapta az algebrai geometriában és a számelméletben elért eredményeiért.

Atiyah a Royal Society korábbi elnöke, aki részt vett a Millenium-díj, más néven Clay-díj megalapításában is. Ezt az egymillió dolláros díjat az kapja, aki megoldást talál a hét legnagyobb matematikai probléma valamelyikére. Singer korábban tagja volt a Fehér Ház tudományos tanácsának, a hetvenes években pedig az Amerikai Matematikai Társaságnak volt az alelnöke.

A hetvenöt éves Atiyah az Edinburgh Egyetemen, a hetvenkilenc éves Singer az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) dolgozik.