Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Indiai kutató nyerte a matematikai Nobel-díjat

2007.03.23. 13:30
Csütörtökön bejelentették a matematikai Nobel-díjként is emlegetett Abel-díj idei díjazottját. Srinivasa Varadhan a valószínűségszámítás terén elért eredményeiért kapta az elismerést.

A New York-i Egyetem (NYU) indiai származású kutatója a díjat alapító Norwegian Academy of Sciences and Letters szervezet indoklása szerint azzal érdemesült az elimserésre, hogy "nagyban elősegítette ritka események előfordulásának számítógépes szimulálását és elemzését."

Magyar is nyert már

A bejelentés váratlanul érte a tudóst, aki szerényen fogadta a hírt. "Nem szabad, hogy az ember fejébe szálljon egy ilyen elismerés. Sok kollégám megérdemelné ezt a díjat, de csak kevesen kapják meg" – nyilatkozta a Science című tudományos lapnak. Varadhan korábbi munkatársai örültek a matematikus sikerének. Daniel Stroock, a Massachusetts Institute of Technology professzora "nagyon tehetségenek" nevezte az indiai származású tudóst.

Varadhan még 1959-ben, madrasi főiskolás évei alatt kezdett valószínáségszámítással foglalkozni. Miután megszerezte a PhD-jét, 1963-ban New Yorkba költözött, 1966 óta tanít az NYU-n. Kutatási eredményeit felhasználták a kvantummező-elmélet és a népességkutatás területén, az evolúciót kutató biológusok is neki köszönhetően tudják ma kiszámolni egy előnyös mutáció esélyét, de gazdasági szakemberek és közlekedésmérnökök is áldhatják a nevét.

A 2002-ben alapított díjat egy fiatalon meghalt norvég matematikusról, Niels Henrik Abelről nevezték el, az elismeréssel 975 ezer dollár (kb. 185 milllió forint) is jár. Nem először nyerte az NYU munkatársa a díjat: tavalyelőtt a magyar származású Lax Péter kapta az elismerést.