Emőke
-4 °C
9 °C

Átadták az Abel-díjat

2008.05.20. 17:00
V. Harald norvég király kedden Oslóban átadta a matematikusok számára alapított Abel-díjat az idei kitüntetetteknek, a francia Jacques Titsnek és az amerikai John Griggs Thompsonnak.

A két díjazott az algebra kutatása, ezen belül a modern csoportelmélet megalapozása terén értek el kimagasló eredményeket. Az elmélet a csoportok osztályozásával és tanulmányozásával foglalkozik, a szimmetriák tudományának egy fajtája, amely segít megérteni a kapcsolatot a tükrözések és elforgatások között. A díjazottak tiszteletére az este díszvacsorát adnak az oslói királyi palotában, szerdán pedig mindketten előadást tartanak a város egyetemén.

Jacques Tits Belgiumban született 1930-ban, de 1974 óta francia állampolgár. Oktatói és kutatói tevékenységét a brüsszeli egyetemen, a bonni egyetemen és a párizsi College de France-on folytatta. 1974 óta a Francia Akadémia tagja, egyebek között Wolf-díj és a Cantor-érem kitüntetettje. Thompson 1932-ben, Kansasben született, a Yale Egyetemen tanult és a chicagói egyetemen nyert el a doktorátust. A cambridge-i és a floridai egyetem professzora, 1971 óta az amerikai tudományos akadémia tagja, szintén többszörösen kitüntetett matematikus.

Az Abel-díjat Niels Henrik Abel (1802-1829) norvég matematikus emlékére alapították hiányt pótolva, hiszen az 1895-ben alapított Nobel-díj a matematikusokat nem jutalmazza. A kitüntetést 2003-ban ítélték oda először, eddig hat matematikus, köztük a magyar származású Peter D. Lax részesült az elismerésben. A 2008-as kitüntetésnek magyar vonatkozása is van, ugyanis februárban Budapesten tartotta idei javaslattevő ülését az Abel-díj bizottsága. A díjjal 750 ezer euró (csaknem 180 millió forint) jár.