Emőke
-4 °C
9 °C

Feltalálták az öntisztító ablakot

2004.06.10. 10:50
Olyan vékony hártyával bevont ablaküveget fejlesztett ki egy angol kutatócsoport, melynek borítása víz és napfény segítségével semlegesíti a lerakódott szennyeződéseket. Az új találmány jelentősen csökkentheti a környezetszennyező mosószerek használatát.
A találmány a titán-oxidnak, egyes élelmiszerek, fogkrémek és naptejek alkotóelemének előnyös tulajdonságait használja ki - mondta el a BBC-nek Dr Kevin Sanderson, az aktív ablakot fejlesztő Pilkington kutatási központ munkatársa. A kutatók az általában fehér por formájában fellelhető titán-oxidból egy szabad szemmel láthatatlan, 15 nanométer vastag hártyát alakítottak ki (egy nanométer a méter egy ezermilliomod része). Az áttetsző nanohártya elnyeli a napfény ultraviola sugarait, és egy különleges kémiai reakció során lebontja az üvegen található szerves szennyeződéseket.

Amikor a hártyával bevont üveglapra vizet öntenek, a vízcseppek egybefüggő lepellé állnak össze, ami lemossa a szennyeződéseket az ablakról, ami ezután tisztán szárad meg. További előnye még az új ablaküvegeknek, hogy a borításon eleve kevésbé ragadhatnak meg a szennyeződések.

Természetes lebomlás

A környezetbarát felfedezés, egy 1990 óta tartó kutatási és fejlesztési folyamat végeredménye, a különleges ablaküveg hét év alatt jutott el a laboratóriumi kísérletektől a gyártósorig. Egy aktív ablak felszerelése csupán 15-20 százalékkal drágább egy hagyományos ablakénál, az új technológiát pedig máris használni kezdték olyan helyeken, ahol az ablakok könnyű tisztítása fontos szempont.

Az aktív ablakokat sokkal ritkábban kell majd tisztítani, mint a hagyományos üvegeket, ez pedig csökkentheti a kártékony mosószerek használatát, amik az ablaktisztítást követően általában belemosódtak a földbe, és ott szennyezést okoznak-mondta el Dr. Sanderson. A különleges ablakot fejlesztő tudós még egy fontos, az ablaktisztítás veszélyeit csökkentő előnyét hangsúlyozta az aktív hártyával borított üvegeknek: "Minden évben emberek halnak meg, mert leesnek a létráról ablaktisztítás közben. A Pilkington találmánya csökkentheti a balesetek számát, mivel az első emeletet locsolócsővel is el lehet érni."