Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Magyar adatbányász siker

2006.09.03. 15:01
Az Amerikai Számítástudományi Társaság (ACM) által tizedik alkalommal meghirdetett Ismeret-feltárás és Adatbányászat (KDD) kupán a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének munkatársai egy első és egy második helyezést szereztek két külön kategóriában.
Az augusztus 20. és 23. között Philadelphiában rendezett KDD (Knowledge Discovery and Data Mining) 2006 Konferencia keretében megtartott nemzetközi kupa résztvevőinek egy, a Siemens által javasolt informatikai problémát kellett megoldaniuk. A feladat konkrét tüdőbetegség során felmerülhető helyzetet próbálta modellezni és körüljárni.

„Az adott tüdő-rendellenességet egy diagnosztikai eszköz által előállított, különféle attribútumokkal leírt, egymással nem összefüggő térbeli egység (voxel) jellemzői alapján kellett detektálni” – írják a Tanszék honlapján található beszámolóban. „A felvételek különböző helyeken, beállítással és több betegről készül(het)tek. Ismert tény volt, hogy több megadott képi egység is tartozhatott ugyanahhoz a rendellenességhez. Az állítások folyományaképpen egy rendellenességről nem állt rendelkezésre minden voxel. A feladat megoldását nehezítette, hogy magát a képi információt 116 lényegében ismeretlen jelentéssel bíró, 0-1 intervallumra normalizált, zajos jellemzővel adták meg.”

Mivel egészségügyi problémára kellett megoldást találni, drasztikusan korlátozták a hibázás maximális mértékét. A hibakorlát átlépése automatikus kizárással járt.

Az első kategóriában adott hibakorláton belül a lehető legtöbb rendellenességet, a másodikban a valóban beteg pácienseket kellett meghatározni. A legnehezebb harmadikban tévedést kizárva kellett eldönteni, hogy egy-egy páciens tünetmentes, vagy sem.

A BME-csapat három különböző megközelítéssel, külön-külön igyekezett abszolválni a feladatokat: statisztikaival, adatkategorizálással, neurális hálóval. A megoldásokat összehasonlították, a döntéseket szavazási algoritmus végezte.

Elsősorban Tikk Domonkos HITEC kategorizáló neurális háló alapú motorjának eredményeire támaszkodtak. (A HITEC rendkívül hatékony automatikus szövegosztályozást végző szoftvercsomag.)

Az eredmény értékét emeli, hogy a versenyen tizennyolc ország hatvannyolc csapata vett részt. A négy BME-munkatárs (Kardkovács Zsolt, Tikk Domonkos, Szidarovszky Ferenc, Bálint Zoltán) és Bíró György az első két kategóriában kiválót nyújtottak: az elsőben a második helyet szerezték meg, a másodikban az élen végeztek. A harmadikban nem született a kiírást teljesítő megoldás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?