Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megfejtették az 'Őszi Hold' titkát

2005.08.25. 11:51
Amerikai csillagászoknak sikerült meghatározniuk Ansel Adams természetfotós legendás "Autumn Moon" felvételének keletkezési időpontját. A felvétel 1948-ben készült, de ennél közelebbit mostanáig nem tudtak róla.

Amerikai csillagászok bejelentették, hogy megfejtették a természetfotózás egyik leghíresebb képének titkát. Holdnaptárak, topográfiai térképek, történelmi időjárás-jelentések és csillagászati szoftverek használatával a Southwest Texas állami egyetem kutatói percre pontosan meghatározták, mikor készítette Ansel Adams amerikai fotográfus (1902-1984) a fekete-fehér "Autumn Moon" felvételt.

#alt#
Ansel Adams: Autumn Moon

A büszke "Őszi hold, a Magas-Sierra Glacier Point felől nézve" (Autumn Moon, the High Sierra from Glacier Point) címet viselő fényképen a halovány hold a Sierra Nevada hófödte gerince felett látszik. A felvételről közelebbit eddig nem tudtak, a múlt század 40-es éveinek végére datálták. A képről szóló beszámoló a "Sky & Telescope" című szaklapban jelent meg.

Titkos színes változat

A Donald Olson csillagász vezette kutatócsoport alapos számítások és a Yosemite nemzeti parkban található Glacier Point felkeresése után arra jutott, hogy a képet Adams csakis 1948. szeptember 15-én, helyi idő szerint reggel 7 óra 3 perckor készíthette.

Olson kutatásai során rábukkant a Fortune Magazine egyik 1954-es számára, amelyben az "Autumn Moon" színesben látszik. Ez a felfedezés szenzációnak számít Ansel Adams életművének ismerői körében, mivel a fotográfus ritkán használt színes filmet.

Most lesz az ismétlés

A két felvétel összehasonlítása, és a csillagászati dátumok összevetése után a kutatók 7 óra 1 percre teszik a színes felvétel elkészültének idejét. Ez annyit tesz, hogy Adams két perc leforgása alatt behelyezett egy fekete-fehér filmet, és ismét megörökítette a motívumot. A fotográfus az állványát a Glacier Pointnál futó egyik vándorúttól néhány méterre állította fel.

A Donald Olson vezette kutatócsoport korábban hasonló módszerekkel állapította meg Vincent van Gogh "Esti táj felkelő holddal" című festményének keletkezési helyét és idejét. A kutatók az Adams képéről szóló beszámolóban arra is felhívják a figyelmet, hogy hobbifényképészek szeptember 15-én újból megörökíthetik a klasszikus jelenetet. A Hold ugyanis ismét olyan helyzetben áll majd a Sierra Nevada felett, mint 57 évvel ezelőtt.