Megfejtették az 'Őszi Hold' titkát

2005.08.25. 11:51
Amerikai csillagászoknak sikerült meghatározniuk Ansel Adams természetfotós legendás "Autumn Moon" felvételének keletkezési időpontját. A felvétel 1948-ben készült, de ennél közelebbit mostanáig nem tudtak róla.

Amerikai csillagászok bejelentették, hogy megfejtették a természetfotózás egyik leghíresebb képének titkát. Holdnaptárak, topográfiai térképek, történelmi időjárás-jelentések és csillagászati szoftverek használatával a Southwest Texas állami egyetem kutatói percre pontosan meghatározták, mikor készítette Ansel Adams amerikai fotográfus (1902-1984) a fekete-fehér "Autumn Moon" felvételt.

#alt#
Ansel Adams: Autumn Moon

A büszke "Őszi hold, a Magas-Sierra Glacier Point felől nézve" (Autumn Moon, the High Sierra from Glacier Point) címet viselő fényképen a halovány hold a Sierra Nevada hófödte gerince felett látszik. A felvételről közelebbit eddig nem tudtak, a múlt század 40-es éveinek végére datálták. A képről szóló beszámoló a "Sky & Telescope" című szaklapban jelent meg.

Titkos színes változat

A Donald Olson csillagász vezette kutatócsoport alapos számítások és a Yosemite nemzeti parkban található Glacier Point felkeresése után arra jutott, hogy a képet Adams csakis 1948. szeptember 15-én, helyi idő szerint reggel 7 óra 3 perckor készíthette.

Olson kutatásai során rábukkant a Fortune Magazine egyik 1954-es számára, amelyben az "Autumn Moon" színesben látszik. Ez a felfedezés szenzációnak számít Ansel Adams életművének ismerői körében, mivel a fotográfus ritkán használt színes filmet.

Most lesz az ismétlés

A két felvétel összehasonlítása, és a csillagászati dátumok összevetése után a kutatók 7 óra 1 percre teszik a színes felvétel elkészültének idejét. Ez annyit tesz, hogy Adams két perc leforgása alatt behelyezett egy fekete-fehér filmet, és ismét megörökítette a motívumot. A fotográfus az állványát a Glacier Pointnál futó egyik vándorúttól néhány méterre állította fel.

A Donald Olson vezette kutatócsoport korábban hasonló módszerekkel állapította meg Vincent van Gogh "Esti táj felkelő holddal" című festményének keletkezési helyét és idejét. A kutatók az Adams képéről szóló beszámolóban arra is felhívják a figyelmet, hogy hobbifényképészek szeptember 15-én újból megörökíthetik a klasszikus jelenetet. A Hold ugyanis ismét olyan helyzetben áll majd a Sierra Nevada felett, mint 57 évvel ezelőtt.  • Tippek
  • Csok