Ágnes
-1 °C
2 °C

Nanomágnesességgel a nagyobb vincseszterekért

2005.12.20. 10:30
Az adattárolás szélsőségesen kisméretű egységeihez a nanomágnesesség lehet a kulcs, vélik német kutatók. A kieli egyetemen a molekulák szintjén vizsgálják az állandó mágneseket.

Egyre több adat egyre kisebb hordozón való tárolása a célja a "Magnetismus von Einzelatom zur Nanostruktur" (mágnesesség, az önálló atomtól a nanostruktúráig) címet viselő kutatási programnak, amelyet a német DFG kutatási társaság is támogat.

A kieli egyetemen a program keretében végzi kutatásait Richard Berndt. Az általa vezetett kutatócsoport annak próbál utánajárni, hogy mi a legkisebb méret, amelyben működőképes állandó mágnest lehet építeni.

Hány atom kell hozzá

"Utána kívánunk járni, hogy hány atom szükséges a parányi állandó mágnesek létrehozásához" - idézte a pte hírügynökség Berndt szavait. A kutatók ennek során alapkutatást végeznek, és meghatározzák a nanoméretű mágneses adattárolás fejlesztési irányait.

"A probléma abban áll, hogy a mágneses adattárolás jelenleg használt elvei rövidesen a fizikai lehetőségek határához érkeznek. Ezen túl egyszerűen nem lehetséges a tár elemi egységeinek zsugorítása" - jelentette ki Berndt.

A kieli kutatók azt remélik, sikerül nekik rendszerezni az adott mágneses tulajdonságokkal rendelkező molekulák elhelyezkedését. Ennek során a legfőbb megoldandó kérdés a hőmérséklet. Mostanáig a hasonló elrendezések csak igen alacsony hőmérsékleten maradtak stabilak. Ez azt is jelenti, hogy az eljárás egyelőre nem használható a mindennapokban, ismerte el a kutató.

Átteszi, ahova kell

A parányi mágnesek elkészítéséhez a fizikusok raszter elektronmikroszkópot (RTM) használnak. A berendezés segítségével lehetőség nyílik egyes atomok mozgatására, illetve a képük megörökítésére.

Ehhez a mikroszkóp tűjét az objektum megfelelő pontja fölé viszik. Nagy feszültségkülönbség kialakításával a tű képes atomokat kiszakítani a felületből. Ha a tűt eközben eltávolítják a tárgytól, az atom is kiszakad az eredeti helyéről.

Az új pozíció felett a "rakományt" aztán újból le lehet tenni. A hamburgi egyetemen kifejlesztett spinpolarizált RTM ezen kívül képes az atomok elemi mágneses tulajdonságainak meghatározására.

Ennek során a mágneses tűhegy letapogatja a felületet. A tekercsen átfolyó áram erősségének elemzésével következtetni lehet az adott atom mágneses tulajdonságaira.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft