Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Feltámasztják az egyik afgán Buddhát

2001.11.23. 14:28
Svájci régészek elhatározták, hogy az alpesi országban letelepedett menekült afgán kőfaragók segítségével újjáépítik a tálibok által lerombolt bamijáni Buddha-szobrok legnagyobbikát. Az 53 méter magas, ezerhatszáz éves szobrot több más műemlékkel együtt idén márciusban tüzérség és robbanóanyagok segítségével semmisítették meg a bukott rezsim katonái.
Március elsejével vette kezdetét a tálibok kultúrkampfja, melynek során el akartak pusztítani minden iszlám előtti emléket, köztük a világ legmagasabb Buddha-szobrait is. A tálib milicisták mindenféle eszközt felhasználtak a romboláshoz, harckocsikat és rakétavetőket is. Könnyen elképzelhető, hogy az akciót bosszúhadjáratnak szánták az ENSZ szankciói ellen - a világszervezet januárban rendelte el a segélyszállítmányok megszakítását, miután a tálibok nem voltak hajlandóak kiadni Oszama bin Ladent. A tálibok elhatározása, hogy vallási okokra, az iszlám emberábrázolás-tilalmára hivatkozva megsemmisítik az ország összes szobrát - köztük az ősi, a világörökség részét képező Buddha-szobrokat - világszerte felháborodást keltett, még iszlám szövetségeseik is óvták az afgán vezetést a szoborrombolástól.

Nem áll egyik bamijáni Buddha-szobor sem - jelentette ki Afganisztán tálib külügyminizstere, miután két hét elteltével a pakisztáni Iszlámabadban találkozott Kofi Annan ENSZ-főtitkárral. Arra a kérdére, elképzelhető-e, hogy külföldre szállítsák a szobor darabjait, a tálib külügyminiszter azt mondta: kérdezzék a kulturális minisztert. Az 53 és 36 méter magas szobrok maradványait áprilisban mégis tíz teherautóra rakták, és Pakisztánba szállították, ahol régiségkereskedőkön keresztül kínálták eladásra azokat. Egy brit régiségkereskedő az ajánlatot továbbította a londoni Victoria and Albert Múzeumnak, amely azonban nem válaszolt a megkeresésre.

Ausztria és Svájc is rekonstruálni tudná a szobrot

A maradványok további sorsáról nincs hír, a szobrok újjáépítésének ötlete azonban többekben felmerült: a Városok Nemzetközi Fóruma grazi tanácskozásán kiderült, hogy az ottani egyetem kutatói nemrég háromdimenziós eljárással felmérték a szobrokat, amelyek közül így legalább az egyikről tökéletes másolat készülhet. A svájci Új Hét Csoda Társaság is gyűjtésbe kezdett a szobrok újjáépítésére: a zürichi egyetem kutatócsoportja egy hetvenes években készült nagyfelbontású fotósorozat alapján rekonstruálná a műemléket. A második fázisban menekült afgán iparosok segítségével hat méter magas másolatot készítenének a nagyobbik szoborról, majd amint az országban normalizálódik a helyzet, az eredeti helyszínen készítenék el az életnagyságú másolatot. A vállalkozás teljes költségét hárommillió dollárra becsülik.

A helyszínen bőségesen rendelkezésre álló homokkőből eredetileg a Nagy Sándorral érkezett görög művészek leszármazottai által épített szobor újjáépítése a világ kulturális öröksége szempontjából is fontos, de a turizmus révén megélhetést adna a bamijani völgyben élő törzseknek, és az ország újjáépítésének szimbóluma is lehet - nyilatkozta a svájci projekt vezetője a New Scientistnek.

Ki tud nagyobb Buddha-szobrot építeni?
India és Kína között nemes verseny kezdődött: melyik tud nagyobb Buddha-szobrot építeni. Indiában már 1984 óta tervezik egy páratlan nagyságú Buddha-szobor megépítését, méghozzá az ország északi részén lévő szent városban, Bódh-Gajában, ott, ahol a hagyományok szerint Buddha 2500 évvel ezelőtt "megvilágosodott", kidolgozta a buddhizmus alapelveit. A szobrot 152,4 méter magasra tervezik, bronzból öntenék, s elvileg 2005-re lenne kész. Az elmúlt hónapokban már úgy látszott, hogy végre sínen van a dolog, s a terv kiötlői elégedetten dőlhettek hátra - amikor azután becsapott a villám. Az Új Kína hírügynökség ugyanis arról számolt be, hogy Kína délkeleti részén is egy óriás Buddha építésébe fognak, amely ráadásul 2,74 méterrel magasabb lesz indiai riválisánál. S hogy miért éppen mostanra időzítették a tervet? Rossz nyelvek szerint politikai okokból: nemrégiben ugyanis megszökött Kínából a tibeti buddhizmus egyik vezetője, karmapa láma (egy 15 éves fiú), s Peking ezt akarja elfeledtetni a gigantikus szoborral.