Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nyugati légszennyezés okozhatta az afrikai szárazságot

2002.06.15. 16:38
Észak-Amerika és Európa gyáraiból és erőműveiből kibocsátott szennyező anyagok okozhatták az afrikai Sahel-övezetben az elmúlt harminc-negyven évben pusztító aszályt. A legrosszabb években, 1972 és 1975 között, valamint 1984-85-ben a szárazság miatt körülbelül egymillió ember halt éhen. Az ausztrál és kanadai kutatók szerint a szerves fűtőanyagok elégetésével képződő, kén-dioxidból, koromból és nitrátokból álló elegy befolyásolja a felhőképződést, és ezáltal jelentős hatást gyakorol a földfelszín hőmérsékletére és változásokat idéz elő az időjárásban.
Észak-Amerika és Európa gyáraiból és erőműveiből kibocsátott szennyező anyagok okozhatták az afrikai Sahel-övezetben pusztító aszályt - írta a New Scientist. Az elmúlt harminc-negyven évben a Sahel-övezet - ez egy Szaharától délre található területsáv, melybe Etiópia és Guinea egyes részei is beletartoznak - a valaha regisztrált legnagyobb aszállyal küzdött, a csapadékmennyiség 20-50 százalékkal csökkent. A legrosszabb években, 1972 és 1975 között, valamint 1984-85-ben a szárazság miatt körülbelül egymillió ember halt éhen.

A számítógép szerint a kén-dioxid a hibás

Az ausztrál és kanadai kutatók szerint a szerves fűtőanyagok elégetésével képződő, kén-dioxidból, koromból és nitrátokból álló elegy befolyásolja a felhőképződést, és ezáltal jelentős hatást gyakorol a földfelszín hőmérsékletére és változásokat idéz elő a regionális időjárásban. Leon Rotstayn a CSIRO-tól, az ausztrál nemzeti kutatóintézettől és Ulrike Lohmann a halifaxi Dalhousie egyetemről számítógéppel modellezte a Föld klímáját.

Amikor a kutatók a jelentős (nyolcvanas évekbeli) kén-dioxid kibocsátást is belekalkulálták a szimulációba, a Föld északi területei a modell szerint relatíve lehűltek, a trópusi esők sávja dél felé tolódott, szárazságot okozva ezáltal a Sahel-övezetben. A kén-dioxid ugyanis olyan aeroszol-részecskéket hoz létre, amelyek kicsapódási felületet biztosítanak a légkörben található vízpára számára. Több részecske esetén a felhők a szokásosnál kisebb vízcseppeket tartalmaznak, és jobban visszaverik a napsugárzást, így a földfelszín alattuk kevésbé melegszik fel. Az eredmények a Journal of Climate következő számában jelennek meg.

Ázsia is veszélyben van

Az elmúlt években a területet kevésbé veszélyeztetik nagy aszályok. A változást Rotstayn a levegőszennyezés elleni szabályozásoknak tudja be, melyek Európában és Észak-Amerikában születtek, elsősorban a savas esők miatt. Johann Feichter, a hamburgi Max Planck meteorológiai intézet munkatársa szerint a modell érdekes ugyan, de bizonyítékokat nem szolgáltat. Saját kutatásai arra mutatnak, hogy a kén-dioxid-kibocsátás inkább csak súlyosbította azokat a folyamatokat, melyek egyébként is bekövetkeztek volna.

Ázsiában azonban a problémák még csak most kezdődnek. A korom és a kén-dioxid kibocsátás ugyanis jelentősen megnövekedett a gyorsan iparosodó Kínában és Indiában. A két kutató elméletét támaszthatja alá, hogy Kínában az elmúlt években szokatlanul száraz nyarak voltak, miközben a déli területeken különösen sok eső esett.