Jenő
-3 °C
6 °C

Az aggodalmaskodás öröklődik

2002.07.29. 09:39
Amerikai kutatók szerint az aggodalmaskodás is örökölhető. A hangzatos nevű SLC6A4 gén egyik változatának birtoklása kevésbé hatékony szerotonin-szállítással jár együtt, így azok, akik ilyen génnel rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel küzdenek szorongásos problémákkal.
Becslések szerint minden tizedik ember küzd szorongásos zavarokkal. A marylandi Bethesdában található elmekórtani intézet (National Institute of Mental Health) megtalálta a bűnöst: a SLC6A4 jelű gént. A kutatási eredmények szerint azok, akik ennek a génnek egy meghatározott változatával rendelkeznek, hajlamosabbak az aggodalmaskodásra.

Csökkenő szerotonin-szint

A SLC6A4 jelű gén központi szerepet játszik a szerotonin anyagcseréjében. A szerotonin az agy egyik neurotranszmittere, amely számos különböző élettani és viselkedési folyamatot szabályoz. Mindkét szülő a gén egy rövidebb vagy egy hosszú változatát adja át gyermekeinek. A rövidebb változat birtoklása kevésbé hatékony szerotonin-szállítással jár együtt, így azok, akik ilyen génnel rendelkeznek, hajlamosabbak az aggódásra.

A kísérlet során a kutatók mérges vagy ijedt arckifejezésű embereket ábrázoló képeket mutattak a kísérleti alanyoknak. Eközben mérték az érzelmek kontrollálásáért is felelős agyi terület, az amygdala aktivitását. Az aktivitás élénkebb volt azoknál a személyeknél, akik a SLC6A4 gén rövidebb változatával rendelkeztek. Daniel Weinberger, az egyik kutató a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy ez volt az első olyan kísérlet, mely a gének szerepét vizsgálta az emberi érzelmek és természet formálásában.

Amygdala és negatív tapasztalatok

Weinberger kifejtette, hogy a tudomány már régóta tisztában van azzal, hogy az öröklődés szerepet játszik az emberi temperamentum kialakításában, valamint azzal is, hogy az amygdala működése szerepet játszik az érzelmek kontrollálásában. Ez utóbbi különösen igaz a félelemérzettel és veszélyérzettel társuló szorongás esetében. Weinberger szerint a következő lépésben azt kell vizsgálni, hogy más gének és egyes környezeti tényezők miként hatnak egymásra a SLC6A4-gyel.

John Fraise, wakefieldi felnőtt-terápiás szolgálatnál (Adult Psychological Therapy Service) dolgozó pszichológus felhívta a figyelmet, hogy a negatív élettapasztalatok is ugyanúgy kialakíthatják az egyénben a szorongásos kórképet, mint az öröklődés. Rámutatott arra is, hogy a gének, a környezet és a viselkedés közötti interakció meglehetősen összetett folyamat, és még ha fel is fedezték az "aggódás génjét", nagyon sok munkába kerül majd, míg a gyakorlatban is alkalmazni lehet ezt a tudást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?