Vilhelmina
11 °C
28 °C

Agykárosodást okozhat a súlytalanság

2002.09.17. 11:26
A világűr súlytalanságának kitett állatokban az agy jelentős károsodását és magatartási zavarokat figyelték meg spanyol kutatók. A 16 napos út idején növésben levő fiatal nőstény patkányok később rossz anyákká váltak.
Erre az eredményre jutottak az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Neurolab kutatási programjában részt vevő spanyol tudósok. A Columbia űrsikló 1998-as útján a világűrben 16 napot töltő kísérleti patkányoknál zavarok jelentkeztek az idegsejtek ingerület-átvitelében és a hormonháztartás szabályzásában.

Oda lett az anyai ösztön

A nőstény patkányok teljesen elvesztették az anyai ösztönüket, és halálra éheztették a kicsinyeiket - számolt be spanyol újsághírek szerint Javier de Felipe és Luis Miguel Garcia-Segura az űrutazás utáni fejleményekről. Az El Mundo napilap cikkírójának meglátása szerint ezzel vége is van az ember nagy álmának, hogy egy napon benépesítheti a világegyetemet.

Az ember már felnőtt

A kutatók mindenesetre hangsúlyozták, hogy nem tisztázott az állatkísérletek alapján milyen következtetéseket lehet az emberre levonni. A patkányok esetében fiatal állatokról volt szó, melyek agya még fejlődésben volt.

Ezzel szemben a világűrbe jutó emberek egytől egyig felnőttek. Ezen kívül a kutatók szerint a patkányok 16 űrbeli napja az emberek életében több éves időszaknak felelne meg.